26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisan roman “U inat svima” književnice Tatijane Kuljača

Promocija – U inat svima

Pomocija romana “U inat svima”, književnice Tatijane Kuljača iz Budve, koju je organizovao budvanski ART PRES u press centru hotela TRE CANNE u Budvi, oduševila je veliki broj ljubitelja pisane riječi.

Roman Tatjane Kuljača “ U inat svima” je knjiga njene duše, koja prati liniju snage ljubavi, upornosti sjećanja i neraskedive veze, kazala je govoreći o ovom zanimljivom djelu, Dušica Labović, profesorica filozofije i knjizevnica.

Realna dešavanja u životu njenog pradjede Branka Strahimira Škarice, sjećanja njenog djede Milana i spašavanje od zaborava nje same.

Napisana vrhunskom terminologijom jezika, naših balkanskih predaka, jezikom čistog naivnog srca, kada su komšije jedni druge upozoravali uz poštovanje a ulice mirisale jabukama i svježe uzoranom zemljom, ova knjiga vraća na početak dvadesetog vijeka, onoliko aktuelno, koliko bi o bi9lo moguće, da čitamo pisca baš iz tog perioda, kazala je pored ostalog, profesorica filozofije i književnica Dušica Labović.

Promocija – U inat svima

Kada sam čitala roman “u nastajanju”, još tada sam bila sigurna, da će lako naći put do srca čitalaca. Iako otrgut iz ličnih uspomena djeda,  prateći istoriju glavnog lika romana – pradjed, saznala sam dosta toga i o autorki Tanji. Upoznala sam je čak i više, nego što je,  možda i sama htjela da otkrije, kazala je književnica Sanja Vilus.

Nije ovo samo ljubavna priča koja se završila hepi endom. Roman ne prestaje onda, kada su jedno drugom rekli da- tu on tek počinje. To je život sa svim usponima i padovima, strepnjama, nadanjima, srećom i nesrećom, ….kazala je izmedju ostalog Sanja Vilus, upućujući sve pohvale autorki romana.

Govoreći u ime izdavačke kuće OUROBOROS iz Podgorice, urednica Natalija Đaletić  je kazala, da roman nije samo romansirana  biografija, životopis autorkinom pradjeda, već i važan document, istorijskog, kulturnog i jezičkog nasljedja ovoga podneblja, jer se u ovom romanu pojavljuje i jedna sačuvana zbirka poezije koju je  Tanjin pradjed Branko Škarić objavio 1919. Godine i ta zbirka poezije, umnogome odredjuje kontekst samog romana i usložnjava process čitanja i razumijevanja umjetničkog špstupka Tanje Kažanegre, kazala je pored ostalog Natalija Đaletić.

Po riječima autorke Tanje Kuljače, radnja romana zasnovana je na stvarnim dogadjajima, kompleksnim kao is am život i izrazila zadovoljstvo ššto je predstavljana pred brojnim publikom i njenim prijatljima.  Ona je nadahnuto čitala izvode iz svog romana i više puta nagradjivana aplauzom.

Uspješan domaćin večeri, bio je novinar i publicist Ranko Pavićević, javio je budvanski ART PRESS.

Najčitanije