9 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana knjiga pjesama don Branka Sbutege „Križni put i druge pjesme“

„Križni put i druge pjesme“ naziv je knjige pjesama don Branka Sbutege (1952 – 2006.) koja je u subotu promovisana u crkvi Rođenja Marijina na Prčanju.

Radi se o do sada neobjavljenim pjesmama koje je priredio don Brankov brat dr Antun Sbutega, istoričar, diplomata i admiral Bokeljske mornarice u nakladništvu KotorArta – Don Brankovih dana muzike.

„Branko je ostavio sve svoje pjesme u rukopisu, a poslije njegove smrti ja sam ih sakupio i priredio prvu zbirku od 60 pjesama koju je pod nazivom „Sebedarje“ 2007. godine objavio KotorArt. Tada sam izabrao pjesme koje su bile najrazumljivije, jer su one pisane na raznim papirima i papirićima, Brankovim teško razumljivim rukopisom, često križane pa dopisivane, neke od njih imaju više verzija tako da ih je bilo vrlo teško razumjeti i rekonstruisati. Najveći broj pjesama, onih koje je bilo teže pročitati, sam ostavio tada za  neko drugo izdanje. Prošlo je 11 godina od izdavanja „Serbedarja“ i evo sam uspio da priredim za štampu još 95 pjesama.

Zbirku sam nazvao „Križni put i druge pjesme“, po pjesmama koje je napisao kao sonetni vijenac“ – kazao je Anton Sbutega.

Sliku „Kristov silazak u Had“, koja je reprodukovana na naslovnoj strani zbirke pjesama naslikao je don Branko 1980. godine u Rimu.

Direktor KotorArta i Don Brankovih dana muzike Ratimir Martinović, kazao je da knjiga  „Križni put i druge pjesme“ predstavlja treće u nizu izdanje KotorArt-a, nakon prve knjige pjesama don Branka Sbutege „Sebedarje“ i dr Antuna Sbutege „Blažena Ozana“.

On je istakao da izdavaštvo nije primarni zadatak, niti misija festivala KotorArt-a, ali jeste čuvanje našeg kulturnog nasljeđa u što svakako spadaju don Brankove pjesme.

Raznovrsni program tokom „Don Brankovih dana muzike“ je slika u malom onoga što Kotor predstavlja i što Kotor treba da bude. Kotor je bio i biće, mjesto tolerancije, uvažavanja različitosti, a to bi vam sigurno i don Branko poručio, naglasio je između ostalog Ratimir Martinović.

Promocija zbirke pjesama don Branka Sbutege

U muzičkom dijelu programa nastupila je Nađa Janković a stihove su čitali glumci Milena Gardašević i Igor Đorđević.

Promociji je prisustvovao predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić. Moramo konstatovati da nije prisustvovao niko od kolega svećenika pokojnog don Branka Sbutege.

Don Branko Sbutega

Don Branko Sbutega je bio župnik crkve Svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8. aprila 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za sveštenika je zaređen 15. jula 1979. godine na ostrvu Gospa od Škrpjela.

Nakon zemljotresa 1979., radio je na obnovi sakralnog i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u Padovi, Italija. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je sa humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije.

Kao erudita, poliglota i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizovao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative, među kojima su: Grupa književnika 99, osnovao je muzički festival Kotor Art i dao da se napravi najveći mozaik na Balkanu, u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti, kojeg je uradio Edo Murtić.

U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, promociji suživota tokom godina jugoslovenske krize i tolerancije, uključujući odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske nezavisnosti. Koautor je knjige “Stara književnost Boke”, a knjiga “Kurosavin nemir svijeta” objavljena je neposredno pred njegovu smrt 27. aprila 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

Na don Brankovu inicijativu, njegovi saradnici i prijatelji osnovali su Fondaciju “Ekumenski centar Don Branko Sbutega” na Prčanju, čiji je cilj promocija vjerske tolerancije i jačanje ekumenske saradnje među hrišćanskim crkvama i interreligioznog dijaloga.

Najčitanije