17 C
Kotor

Slušaj online radio

Propao tender za novu turističko-informativnu signalizaciju, Montal nije došao na potpisivanje ugovora

Detalj iz Tivta foto S.L

Tivat neće uskoro dobiti novu turističko-informativnu signalizaciju koju već duže vrijeme obećava gradonačelnik dr Siniša Kusovac (DPS). Prema planu lokalne administracije, nova turistička signalizacija treba da ima ukupno 440 informativnih tabli na poluportalnim nosačima, i biće postavljena na ukupno 85 lokacija širom te opštine.

Poziv za javno nadmetanje u otvorenom postupku javne nabavke, za nabavku i ugradnju turističke signalizacije je objavljen 23. jula a procijenjena vrijednost posla je 40 hiljada eura. Odlukom tendetske komisije, posao je krajem avgusta dodijeljen kompaniji „Montal DDSD“ iz Podgorice, za cijenu od 39.879 eura, međutim do njegove realizacije neće doći.

Naime,  kako su saopštili iz Opšštine, izabrani ponuđač „Mont

al“ ni nakon 20 dana od kada mu je on upućen na potpis, nije parafirao ugovor o izvođenju ovog posla. „Mondal“, kako navode u tenderskoj komisji „nije pokazao spremnost da zaključi ugovor ni nakon više obraćanja naručioca u pismenom i usmenom obliku” pa je Opština, budući da na tenderu nije bilo drugog najpovoljnijeg ponuđača, odlučila da poništi ovaj postupak javne nabavke. Najavljeno je da će zbog toga Opština od “Mondala” na sudu tražiti nadoknadu štete.

ignalizacija_jedan od primjera

Odabrani izvođač je inače, bio dužan da obezbijedi, dopremi i u Tivtu montira turističko-informativne table sa retroreflektujućom folijom klase 2, na aluminijumskoj podlozi. Nove, putokazno turističko – informativne table u Tivtu projektovane su u skladu sa Pravilnikom o sadržaju i načinu isticanja turističke signalizacije na putevima, a korišćeni su i primjeri dobre prakse iz okruženja.

Postojeća dotrajala i prevaziđena turističko informativna signalizacija na teritoriji Opštine Tivat je postavljena 2005. godine na osnovu Projekta turističko informativne signalizacije koju je izradio MonteCEP.  Tada su projektovana  ukupno 324 znaka putokazne signalizacije. Postojeća turističko – informativna signalizacija je u lošem stanju – dio postavljenih znakova turističke signalizacije je neupotrebljiv i ne vrši funkciju, neki znakovi nedostaju, neki su oštećeni, neki zaklonjeni, neki su projektovani mimo standarda i kao takvi postavljeni. Pored toga  u međuvremenu je  došlo do izmjene u sadržajima, kao i do izmjene režima saobraćaja na pojedinim djelovima ulične mreže, što je sve nametnulo potrebu detaljne obnove turističke signalizacije na čitavom području najmanje opštine u Boki Kotorskoj, ali će se na to nakon poništenja ovog tendera, morati još da pričeka.

Izvor:S.L

Najčitanije