23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Prosječno za komunalije 172 eura po kvadratu

Sa gradilista kompleksa Lustica Bay

Prosječni troškovi komunalnog opremanja na nivou svih zona po kojima se obračunava naknada za komunalije u Opštini Tivat sada iznose 172,30 eura po metru kvadratnom.

To je rezultat prije desetak dana u lokalnom parlamentu donešene inovirane Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Po tom dokumentu, čitava teritorija opštine Tivat podijeljena je na šest zona u kojima, zavisno od svoje lokacije, atraktivnosti i stepena opremljenosti komunalnom infrastrukturom, imaju različite koeficijente za obračun, odnosno konačnu cijenu komunalija. Najskuplje su komunalije u ekskuzivnoj tzv. Ia zoni koja obuhvata većinu državnih studije lokacije na tivatskoj obali osim Porto Montenegra Donje Lastve, Lepetana, Župe i Bonića. Pod tu zonu spadaju i kompleks budućeg turističkog resorta Luštica Bay, odnosno ostrvo Sveti Marko i kompleks u vlansištvu Qatari Diara na Pržnoj. U zoni Ia komunalije se naplaćuju po cijeni od 210 euta za kvadrat.

Nešto jeftinije ove dadžbine su u zoni I koja obuhvata Porto Montenegro, centar Tivta, obalu Donje Lastve, Lepetana, Bonića, Župe, Kalardova i obuhvat aerodroma, odnosno nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranzo gdje konunalije valja platiti 172 eura po kvadratu.

Za zonu II cijena je 138 eura, zonu III 104, zonu IV 86, a komunalije su najjjeftinije – 60 eura po kvadratu, u zoni V koja obuhvata prostor ambijentalnih cjelina – starih sela u Lastvi, Tivtu i Krtolima, kao i prostor lokalne studije lokacije Vrmac.

Odlukom o komunalijama Opština Tivat uvela je i brojne povoljnosti za njihov obračun i naplatu pa se tako osnovna cijena umanjuje za 40 odsto za sve stambene, stambeno-poslovne i poslovne objekta površine do 500 kvadrata. U slučaju jednokratnog plaćanja naknade za komunalno opremanje, investitoru se obračunava dodatni popust od 20 odsto.

Za fizička lica oredviđena je i mogućnost plaćanja u ratama, pri čemu se odmah uplaćuje 20 odsto obračunatog iznosa i to se smatra godišnjom ratom, dok se ostatak isplaćuje u dvije jednake rate u naredne dvije godine. Isti princip je predviđen i za pravna lica koja se opredijele za plaćanje komunalija u ratama, pri čemu su ona obavezna da odmah uplate polovinu obračunatog iznosa, a ostatak u dvije naredne godišnje rate.

Opština je odlučila i da se komunalije za stambeni prostor površine do 200 kvadrata a kojim investotor riješava svije stambeno pitanje, u potpunosti otpišu za površinu do 100 kvadrata, a za preostalu površinu od 100 do 200 kvadrata, umanje za pola u odnosu na osnovnu cijenu.

Inače, Opština Tivat je po završnom računu budžeta za 2017. lani od komunalija naplatila samo 1,61 od planiranih ukupno 2,5 miliona eura.

Izvor:S.L

Najčitanije