21.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Proslava jubileja SPD „Jedinstvo“ u Kotoru -1839. uz tri hora i mandolinski ansambl

Premijerno izveden dio iz djela „Liturgia Domestica“ Aleksandra Grečanjinova, a u crkvi Sv. Nikole svi zajedno zapjevali Himnu „Jedinstva“ autora Dionisija de Sarna san Đorđa



Svečana akademija povodom 185. godišnjice rada i obstojanja Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ u Kotoru -1839. okupila je preko stotinu učesnika, horskih pjevača i pjevačica, solista i solistkinja, sveštenike, visoke zvaničnike, predstavnike lokalne vlasti i brojne vjernike i poštovaoce kulturnog nasleđa Boke Kotorske koji su u subotu, 28. septembra ispunili unutrašnjist hrama Svetog Nikole u Starom gradu. Slavljenici- članovi i članice SPD „Jedinstvo“ bili su počastvovani prisustvom Patrijarha srpskog Porfirija i Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, uz čiji blagoslov je proslavljen ovaj značajan jubilej.

U bogatom programu pod prepoznatljivim motom“ Pjesmom srcu- srcem rodu“ dominirala je horska pjesma čak tri ansambla: Dječji i Omladinski hor kojima je dirigovala Ivana Krivokapić i mješoviti hor sa dirigentom mr Mihajlom Lazarevićem. U znaku vjekovne muzičke, kulturno-istorijske tradicije na kraju su vokalisti svih horova, sveštenici i publika u crkvi zapjevali poznati refren: „U Jedinstvu i s Jedinstvom svem’ u susret smjemo poć’“ iz Himne SPD „Jedinstvo“, koju je spjevao Dionisije de Sarno (1856-1937). Najmlađi hor je, pored ostalog, izveo i tradicionalnu kompoziciju „O Srpska mlada“ Đovanija Salgetija (1814-1856), a od izvedbi Omladinskog hora izdvajamo „Orahovcu bašto rajska“ Gavrila Kujundžića.

U tom kontinuitetu od 185 godina nije malo 30 godina, koliko u horu i sa horom „Jedinstva“ radi dirigent Mihajlo Lazarević, koji nastoji da na svakom koncertu publici donese uvijek nešto novo, tako da je i za ovu posebnu priliku veliki hor izveo novi program.

-Ovom prilikom je Mješoviti hor izveo dio djela „Liturgia Domestica, Op. 79“ Aleksandra Grečanjinova, a to isto biće izvedeno u novom izdanju na koncertu polovinom decembra u crkvi Sv. Nikole, kada će biti pridodati instrumenti, doći će i solisti, tako da ćemo integralno izvesti i to djelo. Naš jubilej traje do 31. decembra, biće još događanja. Brojni su naši koncerti, a na svakom smo donijeli neka nova djela, to je ogroman broj kompozicija koje je ovaj hor savladao, a isto tako imamo obavezu da držimo neki repertoar koji se u bogosluženjima i ponavlja se makar jednom godišnje. To se pjeva kako ne bismo zaboravili naše pretke. Ono što su oni postavili, utkali nam neki put, na nama je da nastavimo to i da, kao što vidite, unapređujemo. Sada krećemo „u nove pobjede“, jer 186. godina „Jedinstva“ kuca na vrata, krećemo sa božićnim koncertima, Badnjim danom, proslavom Svetog Save… novi ciklus kreće ispočetka, najavio je za Boka News Mihajlo Lazarević, dirigent SPD „Jedinstvo“.

U govoru na akademiji je Petar Bukilica, potpredsjednik Društva, istakao da je Opština Kotor prepoznala SPD “Jedinstvo” kao Društvo od posebnog značaja za grad Kotor i odredala posebnu stavku u budžetu za njegovo finansiranje.

-Danas mi imamo horsku sekciju, tamburašku sekciju, literarnu sekciju, sekciju za manifestacije, organizujemo likovne izložbe, promocije knjiga, bavimo se književno izdavačkim radom, a povremeno radimo i dramske projekte. Imamo tri hora, mandolinski ansambl, više od 100 aktivnih članova… To je nešto čime se ponosimo bez lažne skromnosti i time se ponosi grad Kotor, a dozvolite mi da kažem i da bi to bilo nešto čime bi se ponosili i mnogo veći i mnogoljudniji gradovi, nego što je Kotor. Zahvalni smo i za odluku Skupštine opštine Kotor o dodjeli opštinskih prostorija SPD “Jedinstvo”,  koja još uvijek nije realizovana zbog formalno pravnih smetnji, ali se nadamo da će se uskoro naći modalitet da se i ta odluka realizuje, kazao je Bukilica.

On je u svom ostvrtu na istoriju nastanka Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” naglasio da odrednica srpsko u imenu ni na koji način nije bila smetnja pripadnicima svih ostalih vjera i nacija koje su živjele u Kotoru da budu članovi, što je zapisano i Statutu Društva kroz odrednicu da “članom SPD ‘Jedinstvo’ može postati svaki pošteni i rodoljubivi građanin”. Arhivski podaci dokazuju da se u Kotoru pjevalo i mnogo prije 1839. godine – organizovana grupa pjevača iz Kotora pjevala na sahrani mitropolita Petra I Petrovića Njegoša. S obzirom da je u doba vladavine Austrougarske bilo dozvoljeno isključivo okupljanje na kulturnom nivou, Društvo je prilikom formiranja 1839. godine dobilo epitet “pjevačko”, a zvanično je registrovano na italijanskom jeziku. Dodavanjem odrednice “u Kotoru” u nazivu Društva, njeni osnivači su željeli da naglase da je SPD “Jedinstvo” autohtono kotorsko društvo koje nema ni mentora ni finansijera sa strane.

– Jedini mentori našeg društva su naš nebeski zaštitnik Sv. Sava i zavjetne misli naših osnivača kojih se i mi danas pridržavamo i nećemo dozvoliti da se to mijenja, poručio je Bukilica.

U svojoj besjedi prof.dr Darko Tanasković je poželio „Jedinstvu“ da zapjeva na otvaranju obnovljene Njegoševe kapele na Lovćenu, jer će se, ističe, “i to desiti, pre ili kasnije, ali za razliku od svih rušitelja obnovitelji će sačuvati i Mauzolej”.

 Program je vodio novinar Dušan Davidović.

Patrijarh srpski i Mitropolit crnogorsko-primorski zajedno na proslavi

SPD Jedinstvo

– Riječ o jedinstvu, poziv na jedinstvo onih koji vjeruju u Hrista, jesu sveti putokaz i sveti zavet koji je Gospod ostavio onima koji vjeruju u njega. I evo te riječi, ovog trenutka sam sigurniji nego ikada do sad, su realno prisutne  u našem narodu. Može biti da imamo ponekad nesporazuma, drugačiji pogled na određene događaje i situacije, ali činjenica s kojom sam se suočio  svakoga puta kada sam dolazio u Crnu Goru, jeste da mi jesmo jedno, poručio je patrijarh srpski Porfirije u svojoj besjedi na svečanoj akademiji u Crkvi Svetog Nikole. On je prethodno obišao Herceg Novi, a potom je bio i u Bijeloj, gdje je, kako nezvanično saznajemo, osveštao nedavno podignuti metalni krst.

Patrijarh Porfirije je u nedjelju, 29. septembra predvodio  svetu liturgiju u crkvi Sv. Nikole u Kotoru, gdje je potom uručio priznanje opštini Kotor, predsedniku Vladimiru Jokiću za značajan doprinos obnovi crkve Svetog Nikole.  Ordenom Svetog Save koji dodeljuje Sveti arhijerejski sinod  SPS nagrađen je dobrotvor, predsednik SPD Jedinstvo, advokat Vojin Lazarević.

-Svojim delovanjem on nastavlja dobra dela svog oca Vlada, naglasio je mitropolit Joanikije.

/M.D.P./

Najčitanije