20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

“Prošlost živi život” – promovisana knjiga putopisa Tomislava Toma Grgurevića

Promocija knjige- Prošlost živi život – foto Radio Kotor

Knjiga putopisa “Prošlost živi život”, Tomislava Toma Grgurevića, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj, promovisana je sinoć u Galeriji solidarnosti.

Marija Mihaliček, predsjednica ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj osvrnula se na značaj Matice hrvatske kao najstarija institucije, nosioca nacionalnog i kulturnog identiteta, najviše kroz publikovanje knjiga.

“Matica hrvatska djeluje putem razgranate mreže od 130 ogranaka, kojem pripada i ogranak u Boki Kotorskoj. Za razliku od većine njih koji postoje već decenijama i imaju zavidnu izdavačku djelatnost, naš ogranak je sa dvogodišnjim postojanjem među najmlađima i na samom početku” – kazala je Mihaliček.

Ona je kazala da knjiga Tomislava Toma Grgurevića “Prošlost živi život” označava početak rada ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj.

“Nadam se da dijelim sa vama radost zbog knjige koja označava taj početak, a ujedno i zbog prisjećanja na autora knjige, našeg Kotoranina Toma Grgurevića, koji je kroz mnogobrojne zapise ostavio svjedočanstvo o prošlom ali i hroniku novijeg vremena koji mnogi pamtimo” – kazala je Mihaliček.

Dragan Mitov Đurović, novinar, književnik i publicista prisjetio se trenutaka provedenih sa Tomislavom Tomom Grgurevićem i naglasio da će Grgurević ostati upamćen po biblioteci u kojoj stanuje istorija Kotora, Boke i Crne Gore.

Promocija knjige- Prošlost živi život – Foto Radio Kotor

“Kada nijesmo bili robovi mobilnih telefona, niti televizijskih ekrana, tada smo slušali radio. Istina je za naše babe, đedove i za nas bila: bilo je na radio. A ja sam tamo negdje daleko u nekom Nišu, 15. aprila 1979. godine kao vojnik slušao radio, a radio Beograd je prenio glas Tomislava Grgurevića Kotora više nema! Dragi prijatelji, boljelo je to tad, čitavu Jugoslaviju i sve ljude, a Tomislav je brinuo i o Kotoru i pratio njegovu izgradnju do kraja. Ali brinuo je punim srcem, sjećate se, i o delfinu Joci! U dokumentaciji mog Radio Titograda, odnosno Radija Crne Gore je više stotina dokumentarnih zapisa Toma Grgurevića. Svakog petka, naš vozač, išao je u ono doba do autobuske stanice u Titogradu da iz autobusa od konduktera preuzme prelijepo uređenu traku i u njoj uvijek više od 20 priloga. Bio je Tomo hroničar. Bio je to čovjek koji je pripadao onim zlatnicima bokeškog i crnogorskog novinarstva. Neki se možda i sjećaju Vitomira Sagera, Špira Račete, Andrije Ševaljevića, ali sjećamo se tih ljudi koji su u naše ime javljali svijetu ko smo, što smo i kako smo. Tomo Grgurević ostaje zapamćen po biblioteci u kojoj stanuje istorija Kotora, Boke i Crne Gore” – kazao je Đurović

Recenzentkinja Marija Starčević kazala je nešto više o knjizi i osvrnula se na datum koji je izabran za promociju knige.

“Sasvim slučajno, mada ja iskreno ne vjerujem u slučajnosti, ovu promociju smo organizovali na današnji datum kada se ove godine proslavlja 332 godine od oslobođenja Herceg Novog od Turaka pod komandom Jeronima Kornera i na dan kada se svetkuje Sveti Jeronim.

Promocija knjige- Prošlost živi život – foto Radio Kotor

Ako zaboravimo prošlost, koračamo ka neizvjesnoj budućnosti. Razgovor među istorijama, kulturama gradova nezamisliv je bez posrednika. Tomislav Tomo Grgurević jeste taj posrednik koji nam uvijek iznova otkriva snagu i ljepote naše Boke i opominje da se previše na nju ne naviknemo pa je olako shvatimo jer ćemo izgubiti bogatstvo koje nam je kao blagodat dato. U knjizi PROŠLOST ŽIVI ŽIVOT, nažalost posthumno objavljenoj, Tomislav Tomo Grgurević svojom beznadežnom zaljubljenošću u Boku u zavičaj, a opet objektivno i vjerno iznosi ono što je stvarno vidio i doživio u Herceg Novom i ostalim mjestima duž hercegnovske rivijere sa izraženim elementima putopisa i precižnošću jednoga hroničara” – kazala je Starčević.

Moderatorka je bila Jasmina Bajo koja je i lektorisala knjigu Tomislava Toma Grgurevića “Prošlost živi život”.

/Radio Kotor/

Tomo Grgurević

Tomislav Tomo Grgurević (Kotor, 1935 – Risan, 2009.) bio je po obrazovanju ekonomista. Od 1960. godine počinje se profesionalno baviti novinarstvom i od tada do umirovljenja 2000. bio je zaposlen u tiskanim i audio-medijima. Prvo novinarsko iskustvo stiče u Radio Titogradu, kome je ostao vjeran tokom čitavog radnog vijeka, preko trideset godina, radeći kao dopisnik. Pored drugih angažovanja bio je i dopisnik Radija Crne Gore iz Kotora. Uz tekuće izvještaje slušateljima je preko radio-valova priređivao „putovanja“ čudesnom prirodom i drevnim gradovima Boke Kotorske, upoznajući ih sa različitim ljudima i njihovim sudbinama. Osnivanjem Radio Kotora bio je njegov prvi urednik, kao i tehnički urednik lista Boka,uređivao je i časopis Pomorstvo,bio je stalni dopisnik dnevnog lista Pobjeda iz Boke Kotorske.

Radove publicističkog i naučnoistraživačkog karaktera objavljivao je u stručnoj periodici: kao i reviji More iz Zagreba i časopisu za književnost i kulturu Odzivi iz Bijelog Polja, u Boki, zborniku iz nauke, kulture i umjetnosti iz Herceg Novog i Godišnjaku Pomorskog muzeja iz Kotora Tomislav Grgurević je autor nekoliko knjiga i publikacija – putopisa i povijesnih tema.Poslije završetka radnog vijeka u novinarstvu, 2000. godine, pa do smrti 2009. Tomo Grgurević se potpuno predao publicističkom radu, a od 2003. godine i aktivnostima u Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore.     Tomislav Grgurević je bio član Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, od osnivanja 2000. godine, i jedan od pokretača Hrvatskog glasnika – jedinog tiskanog hrvatskog glasila u Crnoj Gori, istinski se zalažući da to bude mjesečnik visoke žurnalističke kvalitete. Bio je urednik prvih deset brojeva, a svojim bogatim novinarskim iskustvom doprinio je da Hrvatski glasnik zaživi i bude prihvaćen.Pola stoljeća bogate djelatnosti Tomislava Grgurevića, rezultirale su da  njegovo ime bude ugrađeno u povijest crnogorskog novinarstva, publicistike i putopisne literature.  Tomislav Tomo Grgurević umro je u januaru mjesecu 2009. godine u 74. godini, a pokopan je na groblju Crkve Svetog Matije u Dobroti.

Najčitanije