7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

“Prostor izgubio rat protiv apartmanizacije”

Kotor – gradnja foto arhiv Boka News

Prevelike gradnje apartmana na primorju dovešće do toga da će 2024. godine biti još manje turista u privatnom smještaju koji čini 70% ukupnog broja turističkih kapaciteta u Crnoj Gori, navodi se u analizi konsultantska kompanija “Fidelity consulting”, prenosi RTCG.

U kratkoj analizi na Facebooku, podsjećaju na podatak da je broj turista koji ljetuju u privatnom smještaju na nivou od 70% u odnosu na 2019. godinu, što je, kako kažu, prilično oštar pad.

“Nadogradimo ovo podacima Monstata: u periodu 2019-2022 godine, izgrađeno je oko 14.000 stanova. Hajde da pretpostavimo konzervatnivno da je 30% tih stanova izgrađeno na primorju.

Ovo znači da je ponuda na primoroju povećana za oko 4.000 stanova dok je tražnja manja za 30%”, navodi “Fidelity consulting”.

U konačnom, kako kažu, ovo dovodi do podatka da je popunjenost svih apartmana u Crnoj Gori na nivou između 50 i 60% u odnosu na 2019. godinu.

“Moramo shvatiti da naša obala nije neograničen resurs koji možemo beskonačno eksploatisati. Moramo shvatiti da su ljudi došli zbog prirode, kulture, tradicije, a ne zbog novih apartmana”, poručuju iz ““Fidelity consulting-a”.

Kažu kako moramo shvatiti da će 2024. godine biti još manje turista u privatnom smještaju koji čini 70% ukupnog broja turističkih kapaciteta u Crnoj Gori.

“Moramo shvatiti da nam ne trebaju betonski blokovi umjesto šumskih staza i promenada, bazeni umjesto bistrih jezera I brzih rijeka te zvučnici umjesto cvrkuta ptica i modrih talasa. Moramo shvatiti da će naplata prihoda zbog svega navedenog narednih godina biti manja”, zaključuje se u analizi ““Fidelity consulting-a”.

Izvor:RTCG

Najčitanije