14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Protest Grinpisa: “Automobili” pod vodom uoči sajma u Minhenu

Foto: Uwe Lein/dpa

Karoserijama koje su gurnuli pod vodu i parolama protiv automobilske industrije aktivisti Grinpisa protestovali su u ponedeljak u Minhenu dan uoči sajma automobila IAA.

Aktivisti su ušli u fontanu ispred glavnog sajamskog ulaza i držali transpatente sa natpisima kao što su “automobilska industrija potapa klimu” i “smanji sada ili potoni”.

Sa sobom su u vodu uneli krovove tri automobila, koji su izgledali kao čitava potopljena vozila.

Akcijom je Grinpis želeo da ukaže na “neumereno rasipništvo proizvođača automobila”. Karoserije pod vodom simbolišu sve češće ekstremne vremenske uslove kao što su obilne padavine.

“Nemačka auto-industrija banči kao da je sudnji dan”, izjavila je stručnjak Grinpisa za saobraćaj Marisa Rajzerer (Marissa Reiserer).

“Enormna potrošnja energije njihovih automobila motor je klimatske krize (…) povećava eksploataciju sirovina. Da bi to arčenje prestalo, potrebna nam je saobraćajna politika koja mobilnost više neće poistovećivati sa sopstvenim autom”, rekla je Rajzererova.

Naglasila je da su “pouzdana železnica, kao na primer u Švajcarskoj i dobro razvijen javni putnički prevoz preduslov za mobilnost koja više neće potapati klimu”.

Sajam IAA otvara se u utorak, a dan ranije je medijski dan. Oko sajma, koji je u Minhenu drugi put, očekuju se brojni protesti.

Najčitanije