11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Protestna litija ulicama Tivta

Oko hiljadu vjernika Mitropolije crnogorsko primorske i večeras je učestvovalo u protestnoj litiji ulicamaTivta.

Nakon molebana kojeg su u crkvi Svetog Save služili tivatski paroh otac Petar Petrović i krtoljski paroh Marko Obradović, vjernici su se u povorci uputili na ulice Tivta.

Ovo je bila najmasovnija od tri do sada održane protestne litije u tom gradu u znak negodovanja zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, a  koga vjernici MCP u Boki Kotorskoj smatraju diskriminatorskim i usmjerenim na otimanje imovinse Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Vjernici su u povrci predvođenoj sveštenicima, nosili zastave Srpske patrijaršije, manastira Svetog arhangela Mihaila sa tivatske Prevlake, ikone svetitelja i pjevali crkvene pjesme. Njihovu mirnu šetnju obezbjeđivalo je oko 30 policajaca.

Litija ulicama Tivta 5. januar 2020.

Nakon prolaska ulicama Tivta litija je došla do zgrade Opštine gdje se zaustavila, a okupljenima se u ime organizatora, obratio otac Mijajlo Backović, predsjednik Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore. On je, podsjećajuči na istorijat prevlačkog manastira koji je bio i mjesto gdje je Sveti Sava 1219. osnovao prvu Zetsku episkopiju, istakao da je  Tivat “pozvan među prvima da kaže koje je i šta je naše opredijeljenje”.

“U svakom gradu crnogorskom, bokeškom, brdskom i hercegovačkom je sve više i više ljudi, litije su sve posjećenije, a evo i ova naša tivatska je svaki put sve bolja i sve svetija”- kazao je Backović.

On se, ne pominjući ih poimenično, ponovno ostvrnuo na ulogu troje Tivćana – poslanika Adrijana Vuksnaovića (HGI) i Jovanke Laličić (DPS), te ministarke Marije Vulinović (HGI) u pisanju i donošenju kako je kazao “zakona o bezakonju koji je pogazio i sružio sva pravila i pravdu ne samo Crne Gore već i cijele hrišćanske Evrope”, kao i na njihove aktivnosti u proteklih nekokoliko dana.

“To troje je i pored naše opomene, nastavilo da objašnjava kako smo mi ovdje navodno, neki huligani, kako mi protestujemo nizašta i kako  niko neće otimati naše hramove. Lažu, braćo i sestre!”- kazao je Backović koji je odmah odlučno prekinuo jedan uzvik “Milo, lopove!” što je tada došao iz mase. On je kazao da je to molitveni skup i da neće na njemu nikoga pominjeti, “pa ni ovo troje iako svi znamo ko su oni”.

“Neka se opomenu, jer ovaj skup je skup opomene. Mi pokazujemo i upiremo prstom da se oni opomenu i vrate Bogu, sebi i svojim precima sa kojima smo vjekovim zajedno ovdje u miru i dobru živjeli. Zato i svi vi braćo i sestre koj ste se okupili, morate ostati upravo u ovom duhu dostojanstva i mira. Dok se god molimo Bogu, dok god idemo ovako dostojanstveno kao što ste vi to noćas uradili, dotad smo mi Crkva, vi ste sveštenstvo i narod božiji, vi ste hramovi Duha Svetoga. Dok vas ima Crkva je živa i živjeće i zato nijedan zakon ovozemaljski, a pogotovo ne ovakvo bezakonje, ne mogu nama osporiti, oduzeti ili porušiti crkvu. Ikonama ovih svetitelja koje nosimo, opominjemo još jednom našu braću i razbraću da ne udaraju na svetinje i na Crkvu božiju jer ko je Crkvu rušio, njega je Bog i njegov dom srušio”- istakao je Backović.

On je vjernike pozvao da i na svim daljim skupovima koji će uslijediti dok se zakon ne povuče, ostanu tako mirni i dostojanstveni, a policiju koja ih obezbjeđuje da “puste narod vjerni i ne diraju Crkvu božiju”.

“Ako taknu bilo kojeg sveštenika, bilo kojeg vjernika, ako taknu bilo koju svetinju, ili ne daj bože, bilo kojeg našeg epsikopa, takli su u sve nas!”- zaključio je Backović što su okupljeni pozdravili aplauzom.

Nakon lituje, građani su se mirno razišli.

Izvor:S.L

Najčitanije