15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Protestna šetnja vjernika u Tivtu

Nekoliko stotina građana učestvovalo je večeras u protestnoj šetnji ulicama Tivta, a koju je organizovala Mitropolija crnogorsko primorska (MCP)  izražavajući na taj način negodovanje zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Prije šetnje, u parohijskog crkvi Svetog Save služen je moleban kojeg je služio tivatski paroh, otac Petar Petrović. Na ulicama u blizini crkve bio je  prisutan veliki broj policajaca, ali je šetnja protekla mirno i bez incidenata.

Okupljeni vjernici i građani noseći zastavu MCP i pjevajući vjerske pjesne, prošetali su ulicama u centru Tivta i gradskom rivom Pine, nakon čega su se zaustavili kod zgrade Opštine koju je takođe obezbjeđivalo više uniformisanih plicajaca. Ovdje se građanima u ime organizatora, obratio sveštenik Miajlo Backović, predsjednik Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore koji je poručio da je večerašnja šetnja izraz ne samo njihovoj protesta zbog usvajanja kako je kazao, Zakona o bezakonju i takozvanoj slobodi vjeroipsovjesti, već i molba za spas duša onih koji su ga donijeli u ambijentu “potpune okupacije grada Podgorice i cijele Crne Gore”.

“Robovi u parlamentu izglasali su beščasni zakon i pljunuli na sebe, na svoju djecu, na svoje kuće i svojom voljom – Bog neka im oprosti i Sveti Vasilije – na sebe navukli prokletstvo Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog. Svaka od onih 45 ruku u crnogorskom parlamentu i oni u Vladi koji su ga predložili, nose sa sobom i na sebi neoprostivi grijeh, anateme i prokletstva. Zato vjerni narod ide u molitvene litije ne da bi sačuvali Crkvu jer Crkvu niko ne može taći i ugroziti, nego da molimo Gospoda Boga i Spasitelja našega  da im oprosti jer to su naša braća.”- kazao je Backović dodajući da MCP i njeni vjernici traže poništavanje tek usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti i najšire konsultacije države sa Crkvom prije donošenja novog i za sve prihvatljivog zakona. Upozorio je da će, ako vlast u međuvremenu kako je rekao, počne da sprovodi u djelo aktuelni zakon i krene da otima hramove i crkvenu imovinu, vjernici MCP “znati što im je činiti i branićemo naše svetinje svim sredstvima, kao što su i  naši preci to davno radili.” Istakao je da je za njih ovakav zakon ništavan i da  ga ne priznaju.

“Oni koji budu morali pokušati da nam ga sprovedu u djelo, neka znaju da nas ima mnogo više na ovoj strani jer laže arhiizdajnik  Crne Gore Milo Đukanović. Laž je odlika samo onih koji su u padu i grijehu, a Crkva je dužna da ispovjeda istinu i zato smo mi večeras ovdje.”- kazao je Backović. Okupljenima je rekao i da svaki među njima “koji glasa ili je glasao partije koje su podržale ovaj zakon u parlamentu Crne Gore, neka zna da jednim dijelom i on nosi kletvu u svoju kuću”, i pozvao okupljene policajce da “ostave palice, ne biju svoj narod i ne čuvaju lopove, nego svoj narod kome treba da služe i koji ih plaća”.

Backović je podsjetio na sabore koje je MCP organizovala Podgorici, Herceg Novom i Nikšiću, kao i na okupljanje kompletnog sveštenstva pred parlamentom na dan donošen ja zakona, naglasivši da  su “četiri puta na koljenima molili našu braću da ne nanose prokletstvo i krv među braćom, a oni su opet to uradili”.

“Iz ovoga grada troje ljudi ponijelo je kletvu Svetog Vasilija sa sobom – poslanici Adrijan Vuksanović i Jovanka Lalilić i ministarka Marija Vučinović. Njih troje pljunuli su na Tivat, na sve nas koji ovdje stojima, a na žalost, svo troje su riimokatoličke vjeroispovjesti”- istakao je Backovičć na što su okupljeni reagovali povicima “ustaše, ustaše”, što je on odmah prekinuo riječima da i na tom skupu “ima rimokatolika koji su naša braća koju volimo”.

“Mi upravo zbog toga ovo troje razobličavamo jer želimo da sa našom braćom katolicima živimo u miru i poštovanju i zato hvala nabdiskupu barskom Rokju Đonlešaju koji je u božićnoj poslanici jasno rekao da ne može da vjeruje  da Vlada radi ovo što radi, u danima kada slavimo rođenje Hristovo. Hvala mu – to je pravi glas naše braće  rimokatolika sa kojima živimo. Onu  manjinu – njih nekoliko koji bi zbog ličnog interesa da unose krv među braćom, e njih treba da pokažemo i svakoga u oči da pogledamo. Nećemo im dozvoliti da nas svađaju ni sa braćom, ni sa komšijama. Mi znamo ko su naša braća, a ko su naši krvnici”- zaključio je Backović.

Izvor:S.L

Najčitanije