21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Prva istražna bušotina nafte – početak bušenja 25. marta, 14 nautičkih milja od obale

istraživanje nafte

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da Vlada u narednih sto dana namjerava da krene u aktiviranje projekata koje je bivša vlast započela i za koje su ocijenili da su dobri. On je time najavio da će kompanije Eni i Novatek početi prvu istražnu bušotinu nafte uz ocjenu da su veliki optimisti da će država ubirati značajne benefite.

Početak bušenja se očekuje 25. marta, 14 NM od obale.

– To je jedna od ključnih stvari kojom ćemo diverfisikovati svoju ekonomiju i što će omogučiti da se oslanjamo samo na turizam – reako je Bojanić na pres konferenciji.

Projekt, kako kaže Bojanić, izazvao je priličnu medijsku pažnju po pitanju ekologije. Bojanić je kazao da će učiniti sve da projekat ne ugroze životnu sredinu i da budu rađeni po svim svjetskim standardima za zaštitu životne sredine.

– Uvjereni smo da mogu da se razviju važni projekti u Crnoj Gori uz zaštitu životne sredine. Uostalom ne možemo da saniramo ni crne ekološke rupe ako nema novca – objasnio je Bojanić.

Optimistični preliminarni podaci

Državni sekretar za energetiku, Marko Perunović, kazao je da koncesioni ugovor sa Eni Novatek predviđa da se projekat razvija u dvije faze. Prvom fazom su obuhvaćene četiri godine od 2016.

– Konzorcijum je uradio sva seizmička istraživanja i definisao lokaciju gdje će raditi prvu istražnu bušotinu. Druga faza je počela ove godine i riječ je o fazi u kojoj se radi jedna duboka bušotina od 6.725 metara i druga bušotina, gasna, koja će mnogo manje zahtijevati u tehnološkom smislu. Eni-Novatek je napravio ugovore sa najboljim svjetskim kompanijama. Rentiran je check-up rig koji je na putu ka Crnoj Gori. On je na Otrantskom prolazu i očekuje se da na lokaciji bude 13. marta u 23 sata. Kad dođe na lokaciju neophodne su dodatne inspekcije i očekuje se početak istražnog bušenja 25. marta – kazao je Perunović.

Posao će, kako je najavio, trajati od četiri i po do šest mjeseci i očekuje se “dosta veliko ležište nafte”. – Preliminarni podaci su jako optimistični – rekao je državni sekretar.

Pojasnio je da se projekat radi na 28 kilometara od obale u okviru koncesionog bloka konzorcijuma Eni-Novatek.

– Drugi koncesionar koji se pojavljuje je Energean. Oni su tražili aneks ugovora. U fazi su traženja partnera kako bi ušli u projekat. Mislim da je sami Eni-Novatek bitan za sve to. Ako se potvrde značajne rezerve, nafte ili gasa biće mnogo interesantnije za sve potencijalne partnere – rekao je Perunović.

Do 68 posto ide Crnoj Gori

Perunović je rekao da će nakon završetka bušotine pristupiti fazi kojom se definiše potencijal ležišta kada se može imati preliminarni odgovor što će se s tim dešavati u narednih 8-9 mjeseci i nakon toga isprojektovao mogući način proizvodnje, koji bi mogao zaživjeti od tri do pet godina od završteka bušotine.

-Benefiti su izuzetno veliki, po najtransparentnijem norveškom modelu. Prethodna uprava je to uradila jako dobro. 54 posto ide Crnoj Gori, na 54 posto imamo još dodatnih pet do 12 i royalty fee čime dolazimo do 62 do 68 posto procenata koji idu Crnoj Gori u odnosu na ono što je proizvedeno – rekao je državni sekretar odgovarajući na pitanja novinara.

Nevladine organizacije za zaštitu životne sredine se protiv projektima istraživanja nalazišta nafte i gasa u crnogorskom podmorju, posebno onima koje ne prate strateške procjene uticaja na životnu sredinu.

Zatraženo je uvođenje moratorijuma na ta istraživanja.

Najčitanije