25 C
Kotor

Slušaj online radio

Prva plutajuća vjetroelektrana počela s radom

Plutajuća elektrana

Prva plutajuća vjetroelektrana smještena u blizini obale Škotske, počela je s radom ovih dana.

Vjetroelektrana Hywind snage 30 MW, kojim upravlja norveška naftna grupa Statoil u partnerstvu s kompanijom za obnovljivu energiju Masdar iz Abu Dabija, nalazi se na 25 km od obale Škotske, a električnom energijom će opskrbljivati oko 20.000 domaćinstava. Izvršna potpredsjednica Statoilove kompanije New Energy Solutions navela je u priopćenju kako će Hywind “otvoriti put novim mogućnostima na globalnom tržištu za plutajuće priobalne vjetroelektrane”.

Mohamed Al Ramahi, izvršni direktor Masdara, smatra da “Hywind Škotska pokazuje kako tehnologija plutajućih elektrana na vjetar može biti komercijalno održiva gdje god su morske dubine prevelike za konvencionalne fiksne vjetroelektrane na moru”.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je da će Hywind pomoći Škotskoj u ispunjavanju vlastitih “ambicioznih ciljeva u segmentu klimatskih promjena”.

Prema njenim riječima, ovaj vjetropark Škotsku postavlja na prvo mjesto u globalnoj utrci te nju pozicionira kao svjetski centar u segmentu energetskih inovacija, objavio je Klix.

Najčitanije