3 C
Kotor

Slušaj online radio

PRVI AUTONOMNI ISTRAŽIVAČKI BROD: Bez posade preko Atlantika

Autonomni brod – Foto: Plymouth Marine Laboratory

Laboratorij za biologiju mora u britanskom Plymouthu uistinu živi u 21. stoljeću. Oni su, naime, kod domaćeg brodograditelja M Subs naručili potpuno autonomno istraživačko plovilo. Bit će to prvi takav brod te vrste u svijetu.

Pogonjen dizelskim i električnim motorom, ovaj brod bit će prava mala futuristička pojava. Na 24-metarskoj palubi širine 3,5 metara nalazit će se solarni paneli koji će služiti za elektro-pogon, dok će unutar broda biti smješten sofisticirano računalo koje će prikupljene podatke u istom trenu slati direktno u Laboratorij. Na taj će način skupina morskih biologa i istraživača iz Plymoutha imati izravan uvid u stanje na terenu svakoga trenutka dok je brod na zadanim rutama.

Prva takva ruta spojit će Ujedinjeno Kraljevstvo sa njegovim prekomorskim samoupravnim teritorijem – Falklandskim otočjem kod obala Argentine. Brod će biti upravljan iz zapovjednog centra koji će se nalaziti u sklopu Laboratorija za biologiju mora, a trebao bi otkriti nove podatke koji će poslužiti za istraživanja koja se najviše tiču utjecaja globalnog zatopljenja na svjetske oceane, biološke raznolikosti u moru, ribarske industrije i biokemije. Brod će nositi ime Oceanus te će biti, takoreći, točka najnaprednije umjetne inteligencije na moru.

Brodograditeljima iz M Subs-a autonomni brodovi nisu nepoznanica. Njihov autonomni brod Mayflower Autonomous je prije dvadesetak dana uspješno preplovio Atlantski ocean. Ovaj pomorski poduhvat trajao je 40 dana bez i jednog člana posade na brodu. Ruta je bila duga 4.400 kilometara, također iz Plymoutha, do Halifaxa u Kanadi. Riječ je o brodu sa tri trupa, dugačkom svega 15 metara i pokretanom putem elektromotora koji svu snagu razvija isključivo iz energije primljene preko solarnih panela ostvarujući pri tom brzinu od 10 čvorova. Mayflower Autonomous je zapravo trebao, baš kao i Mayflower onih davnih dana, stići na obale sadašnjih Sjedinjenih Američkih Država, no zbog nekih poteškoća preusmjeren je na obale Kanade.

Umjetna inteligencija razvija se sve brže, pa je za očekivati da će u sljedeća dva desetljeća na svjetskim morima zaploviti stotine brodova bez posade. Neki tvrde da je nemoguće ploviti bez prisutnosti ljudskoga faktora na brodu tijekom plovidbe 24 sata dnevno, dok su drugi uvjereni da će posada u budućnosti postati potpuno nepotrebna. Što će se dogoditi, tek ćemo vidjeti, ali jedino što je sigurno neizbježno u budućnosti jesu velike kontrole i minimalna mjesta za pogreške jer sustav koji se danas gradi teži ka savršenstvu karakterizirajući čovjeka kao grešnog, ne samo u onom religijskom smislu, već i u onom na kojem počiva ekonomija današnjice – radnom.

/Petar Zuanović – Pomorac.hr/

Najčitanije