20 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi kruzer prošao ispod Pelješkog mosta pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana

Pelješki most kruzer – Foto: Mario Babarović / Dubrovački dnevnik

Kruzer Bolette, pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića te s nešto više od tisuću putnika, prošao je u 6 sati i osamnest minuta ispod Pelješkog mosta na svom putu prema neumskom akvatoriju. To je prvi veliki brod koji je prošao ispod novoizgrađenog mosta, čije se i službeno otvorenje očekuje krajem srpnja.

Putnici na bordu su mogli uživati u pogledu na most-remek djelo građevinske struke, koji je prošao još jedan test, piše Dubrovački vjesnik.

Riječ je o uspješnom položenom pomorskom testu prolaska velikog kruzera prema Neumu. Teški kamioni već su vozili mostom ispitujući izdržljivost čelične konstrukcije, ispitani su i burobrani, a sada je na red došla provjera propusnosti pomorskog prometa između stupova mosta.

Bolette nije imao problema prilikom uplovljavanja u neumski akvatorij. Iskusni kapetan Glavić fantastično se snašao za kormilom. A kako i ne bi kada je svjetsku slavu stekao manevrirajući brodom u uskom Korintskom kanalu kada je kruzerom Braemar, u vlasništvu tvrtke Fred Olsen Cruise Lines, dugačkim 195,82 metra i širine 22,5 metara, kroz kanal prošao bez većih problema postavivši tako novi svjetski rekord jer je njegov brod najduži koji je do tada prošao Korintom.

Nakon što je oko 5.30 sati u pločanskom akvatoriju obavio carinske i druge formalnosti, kruzer je prošao ispod Pelješkog mosta, a zatim je Bolette nastavio svoj put do Neuma ispred kojega će biti usidren četrnaest sati, dok će za to vrijeme putnici uživati u turističkom posjetu Hercegovini, piše Dubrovački dnevnik.

Inače, riječ je o brodu dužine nešto više od 237 metara i širine 32,5 metara. Brod ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova. “Air Draft” ili visina od vode do najviše točke na brodu je 48,1 metara, dok je najveća dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara.

Ipak, čini se da dolaskom prvog kruzera, koji je prošao glatko ispod Pelješkog mosta nisu oduševljeni u Neumu. Nema to nikakve veze sa Pelješkim mostom, već Neumljani ne žele da im se dogodi masovni turizam, gužve po gradu i zagađenja koje kruzeri nose sa sobom.

Građani Neuma stoga planiraju mirni prosvjed protiv uplovljavanja kruzera Bolette u Neumski zaljev koji je jutros stigao nakon što je bio prvi kruzer koji je prošao ispod Pelješkog mosta, piše Neum Online.

Neum od navedenog uplovljavanja može imati samo štetu“, smatraju građani koji će se odazvati prosvjedu, prenosi portal Neum-online.

Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenja koja će nanijeti izrazitu štetu Neumu“, poručila je predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić u priopćenju za javnost.

Upozorila je kako bi eventualno zagađenje mora do kojeg bi moglo doći zbog uplovljavanja 230 metara dugog kruzera s više od tisuću putnika, ugrozilo ne samo prirodu već bi dovelo u pitanje kompletan turizam u Neumu.

Podsjetimo, pomorsko društvo iz BiH i tamošnji političari više su puta isticali da će pelješki most sprječavati uplovljavanje brodova u Neum. Najdalje je otišla Bosanska akademska zajednica koja je svojevremeno dala sumanuti prijedlog – izrezati pelješki most i od njega napraviti pokretni, koji će se podizati i spuštati kako bi veliki brodovi mogli uplovljavati u Neum.

Međutim, projektant pelješkog mosta, Slovenac Marijan Pipenbaher ovakve tvrdnje iz Sarajeva naziva bedastoćama koje se plasiraju u dnevnopolitičke svrhe.

– Takve izjave nemaju nikakve veze sa strukom. Republika Hrvatska je maksimalno otvorila prolaz prema Neumu visine 55 metara i svaki brod može proći. Prolazi se kao u najvećim europskim lukama. Veliki brodovi i kruzeri tu nemaju što raditi jer je riječ o zaštićenom području kroz Naturu 2000. Veliki propeleri bi izrovali morsko dno – pojašnjavao je Pipenbaher.

– Za ovaj most bi bilo sasvim dovoljno do 35 metara visine. Da mogu proći jedrilice s 25 metara visokim jarbolom. Prostor je preosjetljiv i u Neumu je tako mala lučica da se veliki brod ne može ni okrenuti – ističe Pipenbaher, naglašavajući da imaju četiri prolaza ispod mosta širine 285 metara, pa oni koji prolaze prema Neumu mogu birati kuda će proći, što se potvrdilo i uplovljavanjem kruzera “Bolette”.

Najčitanije