16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija preusmjerava trgovinu i naftu na BRICS

Putin – foto EPA

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da Rusija preusmjerava trgovinu i izvoz nafte prema zemljama BRICS, koje je nazvao “pouzdanima” i pritom kritizirao zapadne zemlje zbog njihovih sankcija nametnutih Moskvi.

Zemlje BRICS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Putin je u virtualnom obraćanju Foruma BRICSA-a kritizirao sankcije bez presedana kojima je zapad kaznio rusko gospodarstvo zbog invazije na Ukrajinu.

– Poslovni ljudi naših zemalja moraju razvijati aktivnosti u teškim uvjetima jer naši zapadni partneri ne poštuju osnovna načela tržišne ekonomije, slobodne trgovine, rekao je Putin u virtualnom obraćanju Forumu BRICS-a.

Nove “sankcije uvedene iz političkih motiva” proturječe “zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici”, rekao je.

Rusija zbog toga aktivno preusmjerava svoje trgovinske veze i vanjske ekonomske kontakte prema međunarodnim partnerima koji su pouzdani, ponajprije prema zemljama BRICS-a, rekao je.

Izvijestio je da se pregovara o otvaranju lanaca indijskih trgovina u Rusiji i povećanju udjela kineskih automobila (…) na ruskom tržištu”.

– Isporuka ruske nafte Kini i Indiji raste. Suradnja u poljoprivredi razvija se dinamično, rekao je Putin te dodao da raste i izvoz ruskih gnojiva zemljama BRICS-a.

Rusija želi s partnerima iz BRICS-a razviti “alternativne mehanizme za međunarodni transfer” novca i “rezervnu međunarodnu valutu” kako bi se smanjila ovisnost o dolaru i euru, naglasio je.

Prema podacima Kineske opće carinske uprave, uvoz sirove nafte u Kinu iz Rusije narastao je za 55 posto od prethodne godine na rekordnu razinu u svibnju te je Rusija zamijenila Saudijsku Arabiju i postala glavni kineski dobavljač, a rafinerije su ostvarile dobit na snižene cijene zaliha.

Putin je također rekao da Rusija razvija alternativne mehanizme za međunarodno financijsko poslovanje s partnerima iz BRICS-a.

– Ruski financijski komunikacijski sustav je otvoren za povezivanje s bankama BRICS zemalja. Ruski platni sustav MIR širi svoju prisutnost. Istražujemo mogućnost stvaranja međunarodne rezervne valute koja će se temeljiti na valutama BRICS zemalja, istaknuo je.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije