20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi mega kruzer nakon pandemije u Luku Kotor uploviće u subotu 17.jula

Luka Kotor

Poslije godinu i po dana dana pauze, prvi kruzer u Kotor stiže u subotu 17. jula.

„Prema informacijama koje smo upravo dobili, prvi kruzer će u našu luku uploviti u subotu 17. jula, riječ je o 228 metara dugom brodu Viking Venus kompanoje Viking Ocean Cruises“, koji će uploviti u 8 sati a isploviti u 18 sati” kazala nam je Liljana Popović Moškov predsjednica Borda direktora.

Proslava 33 godine rada Luke Kotor kao privrednog  subjekta održana je u ponedjeljak 12. jula u prostorijama luke. Iako zvanično kao preduzeće postoje 33 godine, ime Luke Kotor pronalazi se još u spisima iz 12. vijeka.

Teška godina za nama uzrokovana epidemijom korona virusa, naročito je pogodila ovu kompaniju čiji su se prihodi oslanjali na dolaske svjetskih kruzera, kojih više od godinu dana nije bilo.

Viking Venus

Kako kaže predsjednica Borda direktora, Ljiljana Popović Moškov, menadžment i zaposleni čine sve što je u njihovoj moći da bi se izborili sa teškom situacijom.

„Menadžment luke čini sve što je u njegovoj moći da izvrši konsolidaciju luke. Zaposleni u luci koji su takođe shvatili ozbiljnost situacije i dali svoj doprinos tako što sto su se odrekli četrdset odsto svojih zarada da bi Luka mogla da preživi u ovom turbulentnom periodu“.

Iako su najavljivani još u junu, kruzera i dalje nema, Popović Moškov kaže da je sve sa pravne regulative riješeno te da se sada čekaju odogovori stranih država, pogotovo Italije odakle dolazi najveći broj kruzera.

Ljiljana Popović Moškov

„Menadžment luke i sve nadležne institucije su uradile sve ono što blo do njih. Luka je potpuno spremna da primi kruzere, protokoli su doneseni u skladu sa zakonskom regulativom. Uputili smo note svim državama na kojima smo bili na crvenoj listi za skidanje sa te liste kako bi omogućili kruzerima da uplovljavaju i kod nas. Taj dopis je upućen međutim i države imaju svoje protokole. Očekumo zasjedanje njihovih zdrasvenih institucija i zvanično skidanje Crne Gore sa te crvene liste“ – kaže Popović Moškov.

Kako bi se izborili sa trenutnom situacijom neophodno je i razumijevanje resorsnih ministarstava.

“Tražili pomoć ministarstava jer Luka Kotor ima dva velika fiksna troška. U pitanju su koncesije za korišćenje obale i koncesija za pilotažu koje iznose po 250 hiljada eura. Pola miliona eura je zaista veliko fiksno opterećenje i tu pregovarali kako da se pomogne Luci.“ – ističe Popović Moškov.

Da bi se ova poslovna godina završila bez gubitaka za Luku Kotor neophodno je bar 60 uplovljavanja kruzera.

“Ako bi se do kraja godine imali 60-70 uplovljavanja Luka Kotor bi mogla da završi ovu poslovnu godinu bez gubitaka“, tvrdi predsjednica Borda.

U planu razvoj marinskog dijela Luke Kotor 

Modernizacija marinskog dijela – Luka Kotor

Poučeni iskustvom iz prethodne godine, iz Luke su najavili da će se posvetiti razvoju marinskog dijela kako ne bi sav prihod ovisio o kruzing industriji.

“Ono od čega luka sad ima prihoda su dolasci jahti. Smatramo da ne bi trebalo dozvoliti da čitav svoj razvoj kompanije bavimo samo na jednu kartu već da sagledamo i ostale aspekte kao što je marinski dio i prihvatanje luksuznih jahti” – kazala nam je Popović Moškov i otkriva da je u planu produženje marinskog dijela luke.

/Milica Cvijović/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije