12 C
Kotor

Slušaj online radio

Katić i Mikijelj obišli novoizgrađenu pješačku stazu od Bijele ka Kamenarima – Veća bezbjednost i ljepši ugođaj za mještane i turiste

Završena je prva faza izgradnje šetališne staze od Bijele do Kamenara, čime Herceg Novi prvi put dobija uređenu pješačku komunikaciju između ova dva velika naselja.

Novoizgrađenu stazu sinoć su obišli predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, i direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Mladen Mikijelj. Oni su prošli trasom od ulaska u Jošicu do rta Sveta Nedjelja, zajedno sa predsjednicima mjesnih zajednica Bijela i Kamenari, Nikolom Samardžićem i Majom Popović i saradnicima.

Izgradnjom ove staze značajno je unaprijeđena bezbjednost i uljepšan ugođaj brojnih mještana i turista koji svakodnevno šetaju dionicom od Bijele ka Kamenarima. Sanirani su postojeći parapeti, postavljene klupe, zasađeno zelenilo i postavljena javna rasvjeta, a staza je dostupna i licima sa smanjenom pokretljivošću.

„Već vidimo i drago nam je što je staza postala frekventna, ljudi sjede na klupama i uživaju u divnom pogledu. Ulaz u Herceg Novi sa ove strane dobio je mnogo izgradnjom ove pješačke komunikacije“, istakao je predsjednik Opštine, Stevan Katić i izrazio zadovoljstvo urađenim.

Otvorena šetnica Bijela Kamenari

Projekat vrijedan 180.000 eura Katić vidi kao dobar primjer saradnje Opštine i Morskog dobra koji treba slijediti u narednom periodu, kako bi sve infrastrukturne projekte u zoni morskog dobra realizovali na zadovoljstvo građana i turista.

Šetališnu stazu najviše će koristiti mještani Bijele i Kamenara, ali su ovakvi projekti veoma značajni i za turističku ponudu grada, kazao je direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Mladen Mikijelj.

Najavio je da će od septembra početi realizacija druge faze izgradnje ovog šetališta, od rta Sveta Nedjelja ka Kamenarima.

Mikijelj se zahvalio Opštini Herceg Novi i Agenciji za izgradnju i razvoj grada, uz poruku da samo kroz saradnju institucija može doći do realizacije kvalitetnih infrastrukturnih projekata.

 „Morsko dobro će u narednom periodu akcenat staviti na realizaciju kapitalnih projekata, jer samo na taj način možemo poboljšati kvalitet života građana primorskih opština i kvalitet turističke ponude, od koje direktno ili indirektno svi zavisimo. Stav Morskog dobra je da u narednom priodu odradimo decentralizaciju u mjeri u kojoj je to moguće trenutnim zakonskim okvirom, kao i da one projekte koje dobijemo od lokalnih samouprava kandidujemo i finansijski podržimo“, istakao je Mikijelj.

Otvorena šetnica Bijela Kamenari

On je dodao da je Herceg Novi u proteklim godinama bio izostavljen kada je riječ o kapitalnim projektima, kako od Morskog dobra, tako i od Vlade Crne Gore.

„Uvjeren sam da je došlo neko nova doba i da ćemo i mi iz Morskog dobra, ali i Vlada Crne Gore, zajedno sa lokalnom upravom realizovati infrastrukturne projekte i na taj način poboljšati kvalitet života. Vjerujem da u četvorogodišnjem mandatu možemo realizovati izgradnju šetališta od Kamenara do Igala na svim lokacijama gdje je to moguće“, poručio je Mikijelj.

Prva faza izgradnje pješačke staze između Bijele i Kamenari podrazumijevala je uređenje dionice duge 650 metara, od ulaska u Jošicu do rta Sveta Nedjelja.  Radovi su izvedeni prema projektu Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, a sredstva su obezbijedili Opština Herceg Novi i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

Najčitanije

Bokeski-Forum_320x250