23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi niskobudžetni avioni sletjeli u Crnu Goru nakon pauze zbog koronavirusa

Wizz Air plane

Na podgorički aerodrom u utorak su sletjela prva dva aviona niskobudžetne aviokompanije Wizz Air, nakon što je 18. marta zbog pandemije koronavirusa obustavljen komercijalni avio saobraćaj u Crnoj Gori.

Avionom mađarske kompanije Wizz Air stigli su prvi turisti iz Budimpešte, a kasnije tokom dana i iz njemačkog Memmingema.

“Veoma smo zadovoljni što je u Crnu Goru stigao prvi avion iz Budimpešte aviokompanije Wizz Air, koji je je dovezao 36 putnika na ovom letu. Letom iste kompanije iz Memmingena došlo je 130 putnika. Ova rotacija ponovit će se i 13. juna”, priopćila je Marina Miketić Nikolić iz kompanije Aerodromi Crne Gore.

Ona je istakla da u toj državnoj kompaniji koja upravlja aerodromima u Podgorici i Tivtu već od sredine juna očekuju više avion i putnika.

Druga niskobudžetna kompanija Ryanair najavila je da će od 1. jula ponovno uspostaviti devet linija s Podgoricom, u sklopu ljetnog reda letenja za 2020.

U zajedničkom saopštenju kompanije Ryanair i Aerodroma Crne Gore, pozivaju se Evropljani da svoj odmor provedu u Crnoj Gori, na, kako su naveli, „predivnim plažama“.

„Evropljani se sada mogu veseliti povoljnom odmoru u Crnoj Gori i uživanju u crnogorskom suncu i predivnim plažama u svojim omiljenim ljetnim mjestima, dok crnogorski građani mogu ostvariti svoj sanjani odmor bez obzira je li on kod kuće ili u inostranstvu. Ryanair se veseli dovođenju turista, kako bi se pokrenula regionalna ekonomija koja osigurava više hiljada radnih mjesta”, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

I crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegroairlines ranije je najavila da će od sredine juna obnoviti linije za Ljubljanu, Frankfurt, Beč, Pariz, Zuerich, Duesseldorf, Muenchen, Hannover  i Kopenhagen.

Crnogorski avio prijevoznik još uvijek nije obnovio liniju za Beograd jer su srbijanske vlasti zabranile avionima Montenegroairlinesa da slijeću na beogradski aerodrom.

Aerodrom Tivat – foto Boka News

Ta odluka vlasti u Beogradu donesena je kao odgovor na odluku Crne Gore da ne otvori granicu za državljane Republike Srbije, već samo za zemlje koje imaju manje od 25 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100 hiljada stanovnika.

Takvom odlukom  Crna Gora otvorila je granice za više od 130 država, među kojima je i Hrvatska. S druge strane, među državama koje nisu u potpunosti otvorile granice s Crnom Gorom je i Hrvatska, koja se uskladila s evropskom politikom po pitanju granica.

Unija je donijela preporuku da se granice prema trećim zemljama ne otvaraju prije 15. juna.

Crna Gora je 2. juna proglasila kraj epidemije covida-19 nakon što 28 dana nije imala novi slučaj zaraze, te je postala prva ‘korona free’ država u Evropi.

I upravo na tome će, kako je ranije najavljeno iz Nacionalne turističke organizacije, graditi kampanju za predstojeću turističku sezonu.

Prema projekciji crnogorske vlade, ekonomija će u zemlji ove godine  pasti 6,8 posto, dok će pad prihoda u turizmu iznositi oko 40 posto.

Najčitanije