14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Publika i volonteri primjećuju promjene u programu  31. Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Grbovići, Pejovići i Vučetić – Kotorski festival pozorišta za djecu – foto M.D.P.

Djeca ne vole kad se na njima štedi


Cijela generacija starijih volontera, koji su odrastali uz predstave, i ove godine opslužuju razne aktivnosti 31. KFPD.  Ono što se 15-godišnjoj Maši Uskoković, dugogodišnjoj volonterki iz Kotora najviše dopada su igrane predstave- voli da vidi glumca na sceni, da doživi dramsku igru, ali, kako u programskom, tako i u organizacionom dijelu, ona sada primjećuje razne promjene, koje pripisuje „novom“ organizatoru– Opštini Kotor.

-Vide se promjene, mislim da tu fali Petar Pejaković koji je dugi niz godina držao Festival. Ipak je on čovjek koji uvijek zna da razveseli djecu, da to super organizuje, da svaki program festivala bude ispunjen radionicama i svim mogućim aktivnostima. Nadam se da će ovo narednih godina već biti mnogo bolje, kaže Maša. Njen vršnjak i volonterski drug Božo Gunjajević, rado se sjeća filmskih radionica koje su vodili reditelji Mladen Ivanović i Andrija Rašović, tako je došao do Festivala.

-Sada sam u ulozi novinara, ne strogo profesionalno, ali sam nabavio svoju kameru kojom slikam i snimam predstave, uzimam izjave…Ovaj festival gledao je i bolje dane, sad kako je Opština preuzela organizaciju, nisu imali iskustva i nisu se baš najbolje snašli. Očekivali smo osnivanje Dječjeg pozorišta, obećali su da će do toga doći čim nađu adekvatnu osobu, menadžera koji bi preuzeo odgovornost. Ovo je prvi festival koji pokriva Opština u cjelosti, jer se Fondacija ugasila prošle godine i osjećaju se nedostaci toga.

Gunjajević i Uskoković – foto M.D.P

Moj kandidat, onaj koga bih volio da vidim na tom mjestu je Petar Pejaković, on je utemeljio ovaj festival tokom 15 godina, stvorio je od nas prije svega dobre ljude, pa tek onda i dobre glumce, borio se da Kotor dobije pozorišta za dječije i omladinsko stvaralaštvo. To bi bilo poentiranje njegovog posvećenog rada.

Kultura za mlade smatra se kulturom „drugog reda“, trebalo bi da se iz budžeta izdvaja više novca, jer ta djeca će da porastu i da budu na tim odgovornim pozicijama- ako se njima sada u mladim danima ne daje dovoljno, od toga nema sreće.

Bilo je ranije kvalitetnijih predstava, radionice su bile organizovanije, imali smo dovoljno kvalitetnoga materijala, nije se štedjelo na tome, sve je bilo usmjereno ka djeci. Ove godine to je „malo klimavo“- naprimjer,  imamo aparate za vodu u zgradi, ali nemamo i flašice sa vodom, koje su nam potrebne, jer smo mi uglavnom po terenu, poručuje Božo.

Kotorski festival pozorišta za djecu – foto M.D.P

Nataša Turković je sa ćerkama Irinom (5) i Tarom (3)  došla iz Beograda u Kotor kod svojih roditelja. Djevojčice su prvi put na festivalu, a ona, kaže, obožava Festival. Pratila je sve predstave, ali je tada bila malo starija, dok sada bira koje predstave koje njene ćerke mogu da gledaju i razumiju. Njoj se, kao roditelju, dopada tema komada „Agi i Ema“, način kako je urađen, ali ne i njenoj starijoj ćerci.

-Dopala mi se „Snježna kraljica“, ali me poslije predstave „Agi i Ema“ zaboljela glava. Predstava „Gospodin i gospođa Kraft“ mi je bila malo dosadna, pa smo izašle. Gledaćemo još „Zašto ih nije briga“ i Orkestar „Poco Loco“ na zatvaranju, kaže Irina.

Milica Čelanović iz Kotora, majka Nikole (6) i Damjana (4) primjećuje da mališani nisu dobro razumjeli neke predstave, koliko god da su bile za njihov uzrast i imale dobru poruku. Milica je vaspitačica, ima 33 godine i odrastala je uz festival.

-Volim da ispratim program i zbog nekih ideja, ovo mi je izvor inspiracije za rad sa djecom u vrtiću, pogotovo koreografije plesnih grupa na Trgu od oružja, „Alisa“, „Mala sirena“, „Infinity“…Volim i predstave u vezi glume za djecu. Ali, prošle godine nam se mnogo više dopao program, recimo, spektakl „Guliver“ iz Novoga Sada- takve interaktivne predstave su djeci potrebne, oni su gađali one gusare, sakupljali plastične flaše, u svemu su učestvovali. Njima treba zadržati pažnju 45 minuta, prosto ne mogu da isprate sve, treba da budu uključeni u scensku radnju, da nema mnogo fabule, kaže Čelanović.

 Ističe da se mnogi žale na gužve, da nije dobra organizacija ulaska na Ljetnju pozornicu.

Tara i Irina Turković – foto M.D.P

-Puštaju publiku tek u 21.30h, kada predstava treba da počne, po programu i dok uđu djeca, to je 22 sata. Prekasno je, ato se oduži, mogli bi pustiti ljude u 21h da zauzmu mjesta. I kasno je, zašto ne počinju u 21 sat?, kaže Čelanović uz primjedbu da je prošle godine ulaz za predstave bio besplatan, a da se ove godine za ulaznicu mora izdvojiti tri eura.

-Ove godine naplata od karata ide u humanitarne svrhe, najmanje tri eura se uplaćuje, a kažu da možete koliko hoćete. Nije to loše, ali greota je da djeca koja to žele, ne mogu da isprate predstavu zbog para. Svaki dan, računajte za roditelje djecu, ko ima dvoje…Nije malo, poručuje mlada majka.

Šarene pinjate

Lana (6,5) i Luka (9)Grbovići, brat i sestra iz Kotora, Novak Vučetić (10), Đorđe (7) i Manja Pejović (8) učesnici su festivalske radionice pravljenja „pinjata“ od papira.

-Dobili smo kilogram slatkiša zato što smo napravili najluđu, najšareniju pinjatu, posvećenu Vili Alkimi. Naša je imala kosu boje roze i žute. Pravili smo ih od balona koji se naduva, pa se pomiješa brašno i voda i sa tim se na balon lijepe novine. Kad se to osuši, onda se ukrasi. Pinjate se pune slatkišima, a onda se lupaju štapom, pa kad pukne, slatkiši ispadaju. Izložićemo ih zadnjeg dana, u srijedu od 19 sati  na ekološkoj zabavi „Velika trampa“ na Pjaci od kina, gdje ćemo ih mijenjati za razne predmete ili prodavati, kažu kreativni klinci.

Pjeva mi se pjesma -za kraj

U glavnom programu odigrane su predstave „Mogućnost zabavljanja kod ptica“ BITEF teatra, „Snežna kraljica“ Malog pozorišta „Duško Radović“, „Mulan“ Pozorišta za decu Kragujevac, „Polja nježnosti“, akademski istraživački projekat  autorke Dalije Aćin Thelander, „Agi i Ema“ Gradskog pozorišta Bečej, „Kada je sve bilo zeleno“ Teatra „Ključ“, Izrael, „Gospodin i gospođa Kraft-priča o papirnim maskama“  Teatra „Neamera“, Španija-Italija, dvije „domaće“ izvedbe „Lagarije- čas o surogatu“, produkcija KC „Nikola Đurković“ i DS „Prazan prostor“.  Večeras (ponedjeljak, 10. jula od 20 sati u Kulturnom centu djeca će imati priliku da gledaju komad „Alma“ Teatra „LaBu“ iz Španije, dok će na Ljetnjoj pozornici  od 21.30 sati biti izvedena predstava „Zašto ih nije briga“ KA produkcije Pozorišta mladih iz Sarajeva. Do kraja Festivala u pozorišnom programu preostaju još izvedbe „(Ne) pričaj mi bajke“ DS Prazan prostor/FDU Cetinje/ KFPD, te „Bajka o elektricitetu“ Nikšićkoga pozorišta (utorak od 20 i 21.30 sati).

 31. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu biće završeno u srijedu, 12. jula svečanom dodjelom nagrada na Ljetnjoj pozornici od 21 sat, uz nastup Orkestra Teatra „Poco Loco“ iz Hrvatskepod nazivom „Pjeva mi se pjesma“.

 /Tekst i foto:M.D.Popović/

Najčitanije