32.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ulje na dasci Mikija Radulovića

Ulje na drvetu

Izložba u Galeriji “Marko K.Gregovic” u Petrovcu


Akademski umjetnik Milovan Miki Radulović predstaviće se ljubiteljima slikarstva u Budvi  sa 50 radova u tehnici ulje na dasci, koji će biti postavljeni na izložbi u Spomen domu „Crvena komuna“ – galerija ,,Marko K.Gregovic” (Petrovac),  čije je otvaranje najavljeno za utorak 11. jula u 21 sat. Djela su nastala tokom 2022 i 2023. godine, a o njima i o autoru će govoriti mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti.

 Milovan Miki Radulović rođen je 1947. godine u Nikšiću. Završio je Pedagošku akademiju, grupa likovno vaspitanje u Nikšiću. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1977. godine, u klasi prof. Miloša Bajića. Na istom fakultetu, 1980. godine, magistrirao u klasi prof. Radenka Miševića. Pripadao je umjetničkoj grupi ,,Generacija 9’’. Priredio oko  40 samostalnih i učestvovao na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva. Član je ULUCG-a od 1987. godine.

,,A Mikijeve slike svojom simboličkom zagonetkom, čudesnom vedrinom i vizuelnim utiskom uvode gledaoca u svijet likovnosti koji je najbliži poetskom nadrealizmu i spontanoj igri, gotovo dečijoj neposrednosti. Bio je u pravu Zoran Pavlović kad je u njegovom slikarstvu poodavno prepoznao “detinjsku čednost”. To je njegovo stalno svojstvo, njegov veoma izraženi kontinutet. Iz tog kontinuiteta prepoznatljiva je crtačka virtuoznost, ali i očaravajuće prisustvo prirode u kojoj je oživljen pejzaž baš kao i životinjski svijet sa čovjekovim pogledom.  Igra u njegovoj slici isto je što i vitalnost slike, igra njenog bića. Tu sliku tvori svojom izvornom imaginacijom i nadgleda njen majstor sklon fantastičnim vizijama.‘’…  – odlomak iz teksta Ratka Božovića, sociologa kulture

Izložba će moći da se pogleda do 31. jula.

/M.D.P./

Najčitanije