11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Put endema”: Obogaćena turistička ponuda Tivatskih solila

Solila osmatracnice
Solila osmatracnice

U sklopu završne konferencije ”Prekogranični put endema” i projekta Put endema – Endemic Pathway- ePATH jučer je u hotelu Biokovo održana konferencija za novinare na kojoj su sva tri partnera – Grad Makarska, Javno poduzeće Park prirode Hutovo Blato iz Bosne i Hercegovine i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom iz Crne Gore Tivatska solila predstavili realizirane aktivnosti.

Zahvaljujući projektu, Biokovski botanički vrt Kotišina, Park prirode Hutovo Blato i Rezervat prirode Tivatska Solila iz Crne Gore ojačali su svoje kapacitete, dobili nove sadržaje i opremu, unaprijedili edukativne i turističke aktivnosti i razvili novi turistički proizvod, zajednički je zaključak nakon održanih prezentacija svih partnera.

Gradonačelnik Makarske, Zoran Paunović, pozdravio je sve okupljene, a posebno partnere iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U ime glavnog partnera, okupljene je pozdravio i Nikola Zovko, direktor Parka prirode Hutovo Blato istakavši kako mu je drago što svi partneri mogu predstaviti značajne rezultate.

“Mi smo prezadovoljni, ovaj projekt omogućio je za nas jedan veliki iskorak po pitanju turističke ponude, a novi sadržaji omogućit će i produljene sezone na zimu, Izdvojio bih uređenje i opremanje promatračnica za ptice, vidikovac, brodice na električni pogon, adrenalinski park, poučne staze, a najveće ulaganje je interpretacijski centar. Drago mi je da smo u sklopu projekta imali i studijska putovanja, da smo imali prilike upoznati i stjecati nova iskustva i vjerujem da ima prostora za nastavak suradnje” – izjavio je Zovko.

Dijana Došljak iz Rezervata prirode Tivatska solila kazala je da sva tri područja odlikuje bogatstvo fore i faune, kao i da vjeruje da će prostora za saradnju biti i ubuduće. Glavni cilj ovog projekta – jačanje turističke ponude kroz prekograničnu saradnju, ispunjen je, kazala je Došljak.

Drugi dio konferencije, predviđen za prezentacije aktivnosti u sva tri zaštićena područja, započeo je predstavljanjem rezultata u Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina, a zatim je Milena Raičević, saradnica za međunarodnu saradnju i projekte, podsjetila na aktivnosti sprovedene u rezervatu Tivatska Solila.

Solila – foto Boka News

“Kao najvažniju aktivnost u sklopu projekta istaknula bih postavljanje interpretacijskog centra na ulazu u rezervat koji je zamijenio manji info punkt koji smo ranije imali. Kao važno istaknula bih i jačanje saradnje s partnerskim institucijama, nabavku opreme za posmatranje ptica, obuku zaposlenih, izradu mobilne aplikacije sa informacijama o sva tri zaštićena područja, studijska putovanja koja omogućuju razmjenu iskustava i unapređenje upravljanja zaštićenim područjima, razvoj nove turističke ponude, povećanje posjećenosti i povećanje svijesti o očuvanju zaštićenih područja”- istakla je Raičević.

Na kraju konferencije okupljenima se obratila i Dijana Bošnjak, voditeljica projekta ispred glavnog partnera koji je ujedno i raspolagao i najvećim budžetom od cca 700.000,00 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 1.500.000,00 eura.

Solila – flamngosi – foto Miloš Mitkić

“Na prezentaciji možete vidjeti pobrojane sve naše aktivnosti koje neću danas čitati jer bi to oduzelo previše vremena. Želim istaknuti da je ovaj projekt uistinu poseban i drugačiji jer većina projekata kad je u pitanju revitalizacija prirodne i kulturne baštine temeljila se na obnovi tvrđava, a ovdje je okosnica bioraznolikost. Kotišina, Hutovo Blato i Tivatska Solila nisu daleko. Mislim da smo stvorili jednu fantastičnu novu rutu za sve turističke agencije, ovo je jedna nova turistička prekogranična ponuda. Također želim naglasiti da smo kroz ovaj projekt vodili računa o svim osjetljivim skupinama koje možemo ugostiti na sve tri lokacije. Ono što je važno jest i da smo značajno pridonijeli zaštiti okoliša jer su sve aktivnosti u skladu sa ciljem smanjenja CO2″ – naglasila Bošnjak.

Nakon konferencije za medije, u Gradskog galeriji Antun Gojak održana je izložba “Put endema u očima djeteta”- izložba crteža nastalih na radionicama i kampovima u sva tri zaštićena područja. Predstavnici projektnih partnera, zajedno s turističkim djelatnicima, u sklopu završene konferencije obišli su Biokovski botanički vrt Kotišina.

/makarska.hr/

Najčitanije