20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Putin pred očima cijelog svijeta otkinuo Ukrajini četiri okupirane regije

Moskva – Putin – Rusija

Pripojenje četiriju ukrajinskih regija Ruskoj Federaciji označava dramatičnu eskalaciju u Putinovu sedmomjesečnom ratu. Od sada će se napadi Kijeva na Herson, Zaporižja, Luhansk i Doneck doživljavati kao napadi na samu Rusiju. Upozorenje je već odaslano – Moskva će upotrijebiti sva sredstva da ih obrani. To je itekako produbilo zabrinutost i strah od mogućeg korištenja nuklearnog oružja.

I dok se suočava s egzodusom potaknutim prisilnom mobilizacijom, ruski je predsjednik Vladimir Putin iz Velike kremaljske palače, svojem narodu, Zapadu i cijelom svijetu poručio: aneksija je volja milijuna ljudi. A, civili u Ukrajini i dalje gube živote.

U kremaljskoj dvorani Svetog Jurja, pred ruskom političkom elitom Vladimir Putin objavio je aneksiju ukrajinskih teritorija. Doneck, Luhansk, Zaporižja i Herson sada su Rusija, i to će, kako Putin tvrdi – biti zauvijek.

– Pozivamo Kijev da se vrati za pregovarački stol. Odabir ljudi u Donecku, Luhansku, Zaporižju i Hersonu vrlo je jasan. Rusija ih neće izdati. Branit ćemo svoju zemlju svim snagama i sredstvima koja su nam na raspolaganju i učiniti sve što možemo da zaštitimo sigurnost naših ljudi, rekao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Potpisivanjem aneksije, strah od nuklearne eskalacije rata sada dobiva novu dimenziju. Govor koji je trajao gotovo 40 minuta prekidan je gromoglasnim pljeskom, a nakon potpisivanja Putin je skandirao zajedno s čelnicima okupiranih regija: Rusija! Rusija! Rusija!

Putin u svojoj već uobičajenoj retorici poručuje da nakon današnjeg dana svijet više nikada neće biti isti. Ponovno se osvrnuo na sankcije, zaprijetivši Europi.

– Europski političari morat će uvjeriti svoje građane da trebaju manje jesti, da se rjeđe peru i da se toplije oblače. A one koji će postaviti logično pitanje zašto, njih će proglašavati neprijateljima, ekstremistima i radikalima. Svaljuju krivnju na Rusiju, kažu da im je ona izvor svih nevolja. Opet lažu, naglasio je Putin.

Iz zemlje kojoj se ponovno kao i 2014. silom otkida komad teritorija – stiže odlučan odgovor. Nakon hitne sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost, prvi čovjek Ukrajine u rukama drži zahtjev za članstvo u NATO-u, i to po ubrzanoj proceduri.

– Mi smo de facto već saveznici. Već smo završili put u NATO i dokazali vojnu interoperabilnost sa standardima saveza. Vjerujemo jedni drugima, pomažemo jedni drugima i štitimo jedni druge. To je ono što je savez de facto, a Ukrajina se danas prijavljuje da postane članica saveza i de jure, istaknuo je ukrajinski predsjednik
Volodimir Zelenski.

Vladimir Putin danas je pred očima cijelog svijeta svojoj zemlji pripojio 109.000 četvornih kilometara susjedne države. Riječ je o otprilike 18% teritorija Ukrajine. Ali postavlja se pitanje gdje će točno biti nova ruska granica, a upravo na to pitanje jutros prema pisanju BBC-ja odgovor nije znao ni Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja. Ako Rusija sebi pripaja regije u njihovim administrativnim granicama, to zahvaća i neke slobodne gradove poput primjerice Kramatorska. Za stanovnike tog grada, život pod ruskom vlašću kažu – ne dolazi u obzir.

– Zašto nas Putin pripaja Rusiji? Nama to uopšte ne treba. Želim živjeti u Ukrajini, što će mi Rusija. Živjeli smo mirno i tiho, ne treba nam nikakva aneksija, rekla je Olena, stanovnica Kramatorska.

U sjeni najnovije Putinove predstave, potresan prizor vidio se u okupiranom Zaporižju. Od siline udara rakete, u tlu je ostao krater, a poginulo je 25 civila koji su se spremali u humanitarnom konvoju svojoj rodbini u okupiranim područjima odnijeti hranu, deke i ostale potrepštine, no onamo nisu stigli. Za strašan napad zaporiške vlasti optužuju Ruse, koji pak negiraju krivnju.

– Jutros u 7.10 ruske snage izvele su tri raketna napada na automobilsku tržnicu u blizini autoceste Zaporižja-Orihiv. Pogođen je konvoj civila koji je pokušavao prijeći punkt i otići na okupirano područje. Većina mrtvih i ranjenih stradala je od gelera projektila S-300, rekla je Anna Tkachenko, glasnogovornica nacionalne policije regije Zaporižja.

Na bojnom polju nastavlja se ukrajinska protuofenziva. U okupiranoj Luhanskoj oblasti, Ukrajinci su grad Liman gotovo okružili. Vrati li Liman, Ukrajina bi mogla biti u odličnoj poziciji da oslobodi cijelu regiju.

Izvor:HRT

Najčitanije