16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Putnici s Costa kruzera pokušali prokrijumčariti rekordnu količinu kokaina

costa-favolosa

Francuske vlasti uhitile su četiri osobe s kruzera Costa Favolosa koje su pokušale prokrijumčariti više od 100 kilograma kokaina iz Brazila. Riječ je o najvećoj količini kokaina ikad zaplijenjenoj na nekom kruzeru.

Sumnjivo ponašanje dvoje putnika tijekom pristajanja u luci Marseille 2. svibnja privuklo je pažnju francuskih vlasti. Obzirom da je luka poznato čvorište za krijumčarenje droge, vrši se provjera torbi putnika koji izlaze na obalu, izvijestio je francuski list La Provence.

Mladić i djevojka navodno su se ponašali kao par, no službenici su primijetili da sa sobom nose i veliki kufer, što je bilo čudno s obzirom na kratki ostanak u luci. Kada je par uočio da se prtljaga pregledava, navodno su se vratili na brod. Žena se kasnije vratila s malim ruksakom, a kada je došla do provjere, bacila je ruksak preko ograde u more, navodi The Maritime Executive.

Francuska policija u ruksaku je pronašla 8,4 kg kokaina, nakon čega su pretražili i kabinu putnice. No, to je bio tek početak: jer ova putnica nije bila jedina osoba na brodu kojoj je brazilski narko-kartel platio ‘putovanje’.

Policija je pretragom dviju kabina ispod kreveta pronašla kufer sa čak 86,4 kg kokaina, čime se ‘ulov’ popeo na 95 kilograma vrijednosti veće od 5 milijuna dolara. Ali, ni to nije sve!

Kada su uhitili prvi dvojac, policija je otkrila da je još dvoje krijumčara već s broda iznijelo neutvrđenu količinu kokaina u drugom kuferu. Drogu su ostavili u Airbnb apartmanu, no čini se da je droga već odnesena, pošto policija na lokaciji nije pronašla ništa. Dvojac je uhićen kad su se vratili na brod, a Costa Cruises u kratkom je priopćenju potvrdila uhićenja.

Kruzer Costa Favolosa od 114.400 bruto tona, u vlasništvu Costa Cruises, isplovio je na krstarenje iz Savone u Italiji, a nakon Marseillea, trebao je zaploviti prema Maroku. U Brazilu, odakle je prema prethodnom itineraru ovaj kruzer kapaciteta 4.800 putnika 14. travnja isplovio na transatlansko krstarenje dugo 18 dana, ukrcale su se četiri uhićene osobe. Po završetku krstarenja iz Brazila, četvorka u dobi od 26 do 31 godine je ostala na brodu i nastavila putovanje u sklopu novog itinerara. Nije poznato gdje su se trebali iskrcati.

Čini se da su transatlantska krstarenja iz Brazila u Europu na kraju sezone postala nova meta narkokartela. Prošle je godine u Valenciji, nakon putovanja iz Južne Amerike, na kruzeru MSC Seaside uhićeno 10 putnika s 54 kilograma kokaina. Ubrzo nakon toga, brazilska policija uhitila je šest putnika koji su se pokušali ukrcati na kruzer Costa Diadema u luci Santos, s 30 kilograma kokaina.

Najčitanije