7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Putovanje vozom na relaciji Sarajevo-Mostar uvršteno među 10 najljepših u Evropi

Mostar – Sarajevo – Foto: Mustafa Öztürk – Anadolu Agency

Iako mala, Bosna i Hercegovina je bogata otkrićima i prelijepim mjestima za ponuditi, što potvrđuju i svjetski mediji u kojima često osvanu neki od dobro čuvanih bh. bisera. Ovoga puta to je vožnja vozom na relaciji Sarajevo – Mostar, koja je proglašena za jedno od najljepših putovanja u Evropi.

Vožnja vozom je sama po sebi izvanredno iskustvo, a naročito za zaljubljenike ugodnih i brzih putovanja popraćenih lijepim prizorima.Jedno od takvih definitivno pripada i BiH, pogotovo prilikom vožnje iz Sarajeva do Mostara gdje imate priliku pratiti smaragdnu ljepoticu Neretvu čije se prostranstvo prolama odmah u podnožju planina i razbijenih litica.

U tome se složio i CNN koji je na nedavno objavljenom popisu “Najljepših evropskih putovanja vozom” uvrstio upravo ovu relaciju.

– Put između hirovite prijestolnice Bosne i njenog turističkog bisera, lijepog Mostara, dovoljno je upečatljiv, ali dvosatno putovanje vozom je sasvim drugi nivo – naveli su.

Mostar je već ranije uvrštavan među jedna od najljepših evropskih gradova prema CNN-u, a tom prilikom spominjali su njegovo glavno obilježje, odnosno Stari most, izgrađen od strane Osmanlija u 16. stoljeću, koji je, navode, jedan od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.

Inače, brzi voz Talgo koji je prije par godina uspostavljen u BiH nudi dva termina putovanja iz Sarajeva prema Mostaru i obrnuto. Jedan polazi iz Sarajeva ujutro u 7:15 sati, a drugi popodne u 16:49 sati, dok iz Mostara kreće nešto ranije ujutro, odnosno u 6:36 sati te popodne u 17:39 sati.

Cijena od 11,90 KM za redovnu kartu te 8,60 KM za studentsku, prava je sitnica naspram iskustva u kojem ćete uživati prilikom ove vožnje, a sve dodatne informacije možete pronaći na zvaničnoj stranici Željeznice FBiH.

Kao još neke od najljepših destinacija vozom po Evropi nabrojane su rute Derry-Coleraine u Irskoj, Firenca-Napulj u Italiji, Barcelona-Montserrat u Španiji, Semmering u Austriji, Bohinj u Sloveniji, Bergen u Norveškoj, Nica-Ventimiglia koja obuhvata Francusku, Monako i Italiju, West Highland u Škotskoj te Lidköping-Mariestad u Švedskoj.

Najčitanije