21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Rađenović: Pregovori sa Pomorskim saobraćajem kako bi precizirali način i dinamiku preuzimanja trajektne linije

Pomorski saobraćaj

U prostorijama Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom danas će biti održan sastanak sa predstavnicima preduzeća Pomorski saobraćaj, kako bi bili precizirani način i dinamika preuzimanja trajektne linije. Nakon tog, biće organizovan i sastanak sa predstavnicima lokalnih uprava Herceg Novi i Tivat.

Kako je za TV Vijesti kazao predsjednik odbora direktora Morskog dobra, Blažo Rađenović, Pomorskom saobraćaju upućen je dopis za preuzimanje linije i iznajmljivanje plovila, a u planu je preuzimanje i zaposlenih u kompaniji koja je poslednjih 14 godina gazdovala trajektima.

Od ishoda tog razgovora zavisi koja će plovila u tranzicionom periodu prevoziti vozila, a Rađenović uvjerava da restrikcije i zastoja u prevozu neće biti.

– U koliko ne dobijemo pozitivan odgovor od Pomorskog saobraćaja, odnosno ukoliko ne pristanu da preuzmemo svih šest trajekata, frekvencija vozila će sigurno neće biti na nivou u prethodnom periodu, jer ćemo imati manje trajekata na raspolaganju – navodi on.

Taj problem biće riješen, jer Braska plovidba može da obezbjedi neophodna plovila Jadrolinije iz Hrvatske, a saradnju je ponudila i jedna pomorska kompanija iz Grčke. Problem može biti Zakon o sigurnosti plovidbe, koji ne dozvoljava komercijalnu plovidbu stranih brodova u teritorijalnim vodama Crne Gore. Rađenović, međutim, objašnjava da je ovakva situacija viši interes.

– Trajekte ćemo dovesti u skladu sa zakonom, ukoliko bude potrebe. Kada je u pitanju viši interes, naravno da dvije Vlade imaju izgrađene međusobne odnose, na kojima mogu, u zakonski utemeljenim osnovama da riješe ovaj problem – priča Rađenović.

Kako navodi, Morsko dobro na računu trenutno ima oko 9 miliona eura i likvidno je, pa može kupiti neophodna plovila.

– Imamo iz 2018. godine dosta pomoći, jer tada je započet proces koncesija, a samim tim imamo i specifikacije vezano za veličinu, obim, motore i sve što je potrebno za nabavku tih trajekata. Dakle, u najkraćemo mogućemo roku raspisaćemo tender, ukoliko, naravno, ne budem imali neku situaciju vezanu za najavljeni sastanak, pa dogovorimo neku dinamiku i način preuzimanja plovila Pomorskog saobraćaja – kazao je Rađenović.

Cijene karata biće znatno niže, ali Rađenović nije mogao da precizira koliko, a građani Herceg Novog i Tivta imaće posebne povlastice.

Najčitanije