24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Rađenović: U slučaju nespremnosti Opštine, JP Morsko dobro da preuzme upravljanje lukom Budva

Press Morsko dobro

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom danas je organizovalo press konferenciju na kojoj se pokušalo odgovoriti zašto luka Budva nakon 2021. do danas nije stavljena u funkciju.

Predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro, Blažo Rađenović glavni fokus je stavio neuspješnu organizaciju primopredaje luke Budva Opštini Budva koju je zatražio Sekretarijat za zaštitu imovine, ali koji nije na vrijeme delegirao predstavnike Opštine za navedenu primopredaju. 

“Ja ovdje razmišljam u dva pravca zašto do organizacije ovog posla nije došlo. Prvi je zbog nesposobnosti, neorganizovanosti, i neke konstantne blokade od strane lokalne samouprave. Drugi je, za koji nemam konkretne dokaze, ali možemo da sumnjamo na korupciju na visokom nivou, Iz tog razloga pozivam Tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje da se uključe u kompletan proces preuzimanja luke Budva zato što neki pojedinci bez zakonskih utemeljenja u kontinuitetu protivpravno pribavljaju korist za sebe i svoje preduzeće. Obavijestili smo Upravu policije i Poresku upravu Crne Gore o stanju i radnjama koje se dešavaju kada je u pitanju luka Budva;” kazao je Rađenović.

Podsjetio je da do 6. februara 2024. godine ni jedan zahtjev nije upućen od strane Opštine Budva ka Javnom preduzeće za upravljanje morskim dobrom radi bilo koje problematike u smislu preuzimanja, funkcionisanja i upravljanja lukom Budva, te da su zahtjev za primopredaju uputili tek nakon Rađenovićevog javnog saopštenja i zahtjeva upućenog izvršnom direktoru JP Morsko dobro da izvijesti zašto luka Budva i dalje čeka na organizaciju komunalnih vezova i upotrebu luke, zašto nije u punom kapcitetu stavljena u funkciju svim građanima, te zašto nije izmirena obaveza od strane potpisnika sporazuma Opštine Budva prema JP Morsko dobro.

Rađenović ističe da su na zahtjev Sekretarijata odgovorili 14. februara 2024. godine, te zatražili da Sekretarijat odredi ovlaštene osobe od predsjednika Opštine Budva koji bi prihvatili ovu primopredaju 23. februara 2024. godine u 11h. Sekretarijat je u svom odgovoru naveo da nije dužan niti nadležan da osigura prisustvo predstavnika Opštine, te da će dopis proslijediti predsjedniku Opštine i delegirati predstavnika.

“Mi smo iz njihovog dopisa shvatili da nemaju konkretno delegate koji bi na dogovoreni dan preuzeli upravljanje lukom Budva i od tada nastupa jedno zatišje. Jedini koji se ispred Opštine Budva usmenim putem javio u tom periodu jeste gospodin Saša Brković koji nas obavještava da će se dogoditi primopredaja usmenim putem. Naši službenici su odgovorili da treba pisanim putem da odgovore na naš dopis i da ćemo mi preuzeti konkretnije radnje i na dogovorenom mjestu, u dogovoreno vrijeme izvršiti primopredaju,” ispričao je Rađenović.

Novim dopisom Sekretarijata za primopredaju je ispred Opštine delegirana glavna administratorka Opštine Budva, Nevenka Božović Jovović, a ispred Komunalnog d.o.o. delegirani su Zoran Gogić, šef finasnijskog sektora i Mirjana Miranović šefica pravnog sektora. Dopis je dostavljen JP Morsko dobro 23. februara u 10:34h.

“Ovo je po našem mišljenju jako neozbiljno, Na osnovu svega, jako sam razočaran zato što sam obavještavao Opštinu Budva u slučaju da nisu kadri i na bilo koji način nisu spremni da upravljaju lukom Budva da taj ugovor poništimo i da smo mi u roku od mjesec dana spremni da organizujemo čitav posao oko upravljanja lukom Budva. Svi mi koji smo od 2021. na ovim pozicijama u JP Morsko dobro, ali i Vlada Crne Gore i Opština, smo bili na fonu da lukom Budva mora upravljati Opština Budva i mi smo do jedne tačke to ispoštovali,” saopštio je Rađenović.

Nakon ovih neuspjelih pokušaja organizacije primopredaje Rađenović ističe da u najkraćem roku očekuje rezultate zahtjeva i dopisa koje su uputili nadležnim institucijama, ali i da izvršni direktor u petak 1. mart na sjednici Upravnog odbora iznese konkretne odgovore i radnje koje su preuzete u slučaju luke Budva.

 “Ako se ne bude ispoštovala ugovorena obaveza od strane Opštine Budva, ja ću na sjednici UO predložiti da se raskine ugovor i da se ubuduće svu organizaciju posla u luki Budva preuzme JP Morsko dobro,” podvukao je Rađenović.

Najčitanije