15 C
Kotor

Slušaj online radio

Radionica Medijskog centra – Kako građanima vratiti javni servis RTCG

Sa radionice

Kako građanima vratiti javni servis Radio Televizija Crne Gore, bila je tema radionice za aktiviste civilnog društva i medijske poslenike koju je danas u Tivtu priredila NVO Medija Centar Crne.

Riječ je, o kako je kazao Goran Đurović iz te NVO, projektu koji je finansijski podržala Ambasada SAD u Crnoj Gori i koji za cilj ima podizanje nivoa svijesti kod opšte javnosti o značaju profesionalnog i odgovornog javnog medijskog servisa kojeg plaćaju svi građani i koji bi trebalo da služi upravo njima, a ne bilo čijim drugim partikularnim političkim i drugim interesima.

„Sfera informisanja je takođe jedna vrsta javnog dobra  i sa njom se, ko društvo, moramo baviti. To jedna NVO poput Medija centra, sama ne može postići, pa želimo animirati što širi krug građana, aktivista civilnog sektora i medijskih poslenika da se uključe u praćenje toga o čemu se i na kakav način izvještava i što radi javni servis koji svi mi, godišnje plaćamo sa oko 15 miliona eura“- istakao je Đurović.

On je pozvao sve aktere u društvu na zajedničko djelovanje“oko odbrane opšteg interesa“ kada je javni servis RTCG u pitanju, ističući da je po intrernim istraživanjima koje, kako je kazao menadžment te kuće ne želi da objavi, stepen povjerenja građana u RTCG na najnižem nivou ikad i da iznosi oko 21 posto. Đurović je kazao da su svakodnevni primjeri neprofesionalnog, pristrasnog i informisanja javnosti koje krši Kodeks novinara Crne Gore od strane RTCG, kao i da javni servis nedovoljno pažnje pridaje temama od interesa za život građana, da se nedovoljno bavi istraživačkim novinarstvom i da je vrlo ograničenih kadrovskih kapaciteta kada je primjena modernog novinarskog pristupa raznim temama u pitanju.

„Sada je posebno dobar trenutak za borbu za profesionalan i neutralan javni medijski servis Crne Gore jer je upravo imenovan novi Savjet RTCG koji treba da donese i novi Programsko-produkcioni plan, a koji treba da bude maksimalno usaglašen sa onim što su potrebe i očekivanja građana koji taj servis i finansiraju“- zaključio je Đurović.

Njegov kolega iz Medija centra, poznati crnogorski novinar Dragoljub Vuković je istakao da je javni medijski servis javno dobro i uporedio ga sa vodovodom  koji bi neko iz zle namjere, pokušavao  zloupotrebiti svakodnevnim puštanjem malih doza otrova u taj sistem, da polako negativno utiče na sve konzumente vode iz njega – građane.

„Hajmo dakle, ljutnju i nezadovoljstvo koju često osjećamo zbog neprofesionalnosti i pristrasnosti RTCG, da kroz insistuticionalni pristup i pisanje primjedbi Komisiji za primjedbe i predstavke slušalaca i gledalaca, odnosno Ombudsmanu RTCG koji tek treba da bude izabran, osmišljenom građanskom akcijom, utičemo da se stanje poboljša“- istakao je Vuković,  na konkretnim primjerima iz Dnevnika 2 RTCG, pokazujući kršenje profesionalnih standarda i neprofesionalan rad javnog medijskog servisa Crne Gore.

Izvor:S.L.

Najčitanije