23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Radionica o smanjenju rizika od zemljotresa

radionica

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi učestvovali su na jučerašnjoj radionici u Budvi, na temu „Smanjenje rizika od zemljotresa“. Učesnici su tokom radionice istakli značaj sprovođenja preventivnih mjera za zaštitu i spašavanje od zemljotresa, izrade opštinskih i preduzetnih planova za zaštitu i spašavanje od zemljotresa, izrade procjene rizika od katastrofa, važnosti podizanja svijesti i edukacije građana i djece kada je u pitanju smanjenje rizika od zemljotresa i drugih hazarda, sprovođenja međupredmetnog programa „Obrazovanje u oblasti smanjenja rizika od katastrofa“, stručnog osposobljavanja i usavršavanja učesnika sistema zaštite i spašavanja i nabavke adekvatne opreme.

Služba zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi je prezentovala svoj Opštinski Plan zaštite i spašavanja od zemljotresa. Prezentaciju je uradio autor Gamber Zoran Samostalni savjetnik I. Radi se o prvom opštinskom Planu zaštite i spašavanja od zemljotresa koji je urađen u Crnoj Gori. Ispred službe učesnici na radionici su bili i vatrogasci-spasioci Aleksandar Mandić i Radoje Mićunović.

Učesnici radionice su posebno naglasili važnost uspostavljanja Nacionalnog trening centra za zaštitu i spašavanje. Na radionici su učestvovali i predstavnici iz opština Bar, Budva, Kotor, Tivat, Ulcinj, zdravstvenih i obrazovnih institucija, TO Budva, Elektrodistribucije, dobrovoljnih vatrogasnih društava i Direktorata za vanredne situacije MUP-a, koji su imali priliku za razmjenu informacija, znanja, iskustava, dobre prakse i naučenih lekcija u oblasti smanjenja rizika od zemljotresa.

Radionica, koju je organizovao Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, realizovana je u okviru projekta „3 WATCH OUT – Trilateralni model civilne zaštite: Putevi, instrumenti i izazovi za našu bezbjednost“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija – Italija.

Najčitanije