9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Radnici „Pomorskog saobraćaja“ traže trajno rješavanje statusa – “Moramo biti hladne glave, strpljivi, mnogo porodica je u pitanju”

Tivat – trajekt – foto mikophotography montenegro

Uprava „Pomorskog saobraćaja“ najavila je da će zaposleni, bez obzira što preduzeće ne obavlja prevoz, biti na platnom spisku još pola godine. Premda je to trenutno snažna podrška zaposlenima, oni pokušavaju da pronađu adekvatno zaposlenje kako bi trajnije riješili status i obezbjedili egzistenciju sebi i svojim porodicama.

U toku je i konkurs za prijem zaposlenih u JP Morsko dobro koje sada obavlja prevoz na liniji Kamenari – Lepetane, ali su odlučili da se neće oglašavati u javnosti dok ne definišu određene pojedinosti.

Od petka veče i prekida saobraćanja trajekata „Pomorskog saobraćaja“ Kamenari – Lepetane, 100 zaposlenih je na kolektivnom godišnjem odmoru. Direktor kompanije Dejan Ban im je na jučerašnjem sastanku saopštio da će ih zadržati na platnom spisku još šest mjeseci, potvrdila je za RTHN predstavnica radnika Ivana Peraš, stručni saradnik u Pomorskom saobraćaju.

Odluka o raskidu – Pomorski saobraćaj

– Atmosfera među nama nije nimalo jednostavna, napeta je, neizvjesna, pratimo situaciju i tome se prilagođavamo. Direktor je juče razgovarao sa nama, saopštio nam da ćemo biti šest mjeseci na platnom spisku i to nam je unijelo dozu mira i spokoja bar za jedan određeni period, kazala je Peraš.

Morsko dobro je raspisalo konkurs za prijem zaposlenih, za šta su zainteresovani i radnici „Pomorskog saobraćaja“, ali su zatražili određene specifikacije, kazala je Peraš. Zatečeni su i što je komunikacija na nivou medija, a ne direktno sa zaposlenima.

– Zaposleni su se organizovali i razgovarali, a potom smo nadležnima u Morskom dobru uputili dopis, preko medija, da smo zainteresovani za zaposlenje, ali nam moraju dati određene specifikacije. Zatražili smo sitematizaciju radnih mjesta, broj izvršilaca koji im je potreban, ugovor da znamo koja su naša prava i obaveze, kolike su zarade, da znamo kako mi da se odredimo. Zatečeni smo što je to medijski plasirano i što se nama niko nije lično obratio. Ali bez obzira na to, tu smo i čekamo ponudu.

Pojašnjava da su se do poslednjeg trenutka nadali drugačijem rješenju od otkaznog ugovora „Pomorskom saobraćaju“ za obavljanje trajektnog prevoza. Ipak, dogovorili su se i zauzeli zajednički stav.

– Moramo biti hladne glave, strpljivi, mnogo porodica je u pitanju, tako da nema prostora za bilo kakvim nepromišljenim potezima, kazala je Peraš.

Iz Morskog dobra su RTHN kazali da do definisanja svih pojedinosti vezanih za obavljanje trajektnog saobraćaja i konačnog broja zaposlenih, neće davati izjave za javnost, a kada sve bude spremno sazvaće konferenciju za novinare i saopštiti podatke.

Izvor:RTHN

Najčitanije