30 C
Kotor

Slušaj online radio

Radulović: Strože mjere protiv zagađivača mora

Ministar Radulović

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva posvećeno radi na povećanju ekološke odgovornosti, naročito kada je u pitanju prevencija zagađenjam mora i vodenih površina, kazao je resorni ministar, Filip Radulović.

On je otvarajući međunarodnu konferenciju “Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija” u Tivtu, najavio da će tokom ove godine biti predstavljeno novo zakonsko rješenje koje se odnosi na zaštitu mora, koje će biti usklađeno sa propisima Međunarodne pomorske organizacije i ostalih međunarodnih konvencija.

“Cilj nam je da uvedemo strože mjere za zaštitu našeg prirodnog okruženja kroz zabranu zagađenja sa plovnih objekata i unapređenje sigurnosti plovidbe. To su koraci koji će doprinijeti da će Crna Gora, ne samo ispuniti međunarodne standarde, već će postaviti nove, više ciljeve u oblasti održivog razvoja”,poručio je Radulović.

Promocija dekarbonizacije i prevencija zagađenja mora i vodenih površina, ali i i prirode u u cjelosti, ostaje trajni cilj, istakao je Radulović.

“Očuvanje prirodnih ljepota Crne Gore, našeg izvanrednog biodiverziteta i ekosistema, iziskuje neprekidnu posvećenost svih nas jer ipak naša zemlja je naša odgovornost i legat koji treba da ostavimo našim naraštajima u boljem, a ne gorem stanju”, kazao je Radulović.

Međunarodna, naučno-stručna konferencija pod nazivom “Boka Kotorska, kao održiva nautička destinacija” održana je po drugi put u okviru Festivala vjetra 2024, a organizovali su je: Pomorski fakultet u Kotoru, Univerzitet Crne Gore i Jedriličarski klub “Delfin” iz Tivta. Na Konferenciji su govorili predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, predsjednik JK Delfin, dr Frano Tripović, dok je o značaju ovakvog naučno-stručnog skupa govorila dekanica Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Tatijana Dlabač.

Najčitanije