24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Radulović: Vlada planira obilaznicu oko Herceg Novog do 2030.

Radulović i Katić

Jasan stav Vlade je da se do 2030. godine započnu i realizuju značajni infrastrukturni   projekti   među   kojima   je   i   brza   saobraćajnica   duž Crnogorskog primorja, u okviru koje će biti i obilaznica oko Herceg Novog, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović. On se sastao sa predsjednikom   opštine   Herceg   Novi,   Stevanom   Katićem   sa   kojim   je razgovarao   o   aktuelnim   ali   dugoročnim   saobraćajnim  projektima   koji   će rješiti saobraćajne gužve u toj primorskoj opštini.

“Kada   govorimo   o   gužvama   tokom   sezone,   moram  napomenuti   da intenzivno   radimo   na   uspostavljanju   međunarodne   pomorske   linije koja će povezati Budvu i Dubrovnik u ljetnjoj turističkoj sezoni što će umnogome  rasteretiti granični prelaz između Crne Gore i  Hrvatske, kazao je Radulović.

On je ponovio da Ministarstvo ulaže značajna finansijska sredstva u razvoj putne infrastrukture kroz izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih puteva u cilju bolje saobraćajne povezanosti i smanjenja gužvi. Radulović očekuje i da će na ponovljenom javnom pozivu „Monteputa“ do kraja juna biti izabran projektant za izradu idejnog rješenja prelaska Bokokotorskog zaliva i da će ovaj   višedecenijski   problem   uspješno  biti   riješen   savremenom saobraćajnom vezom preko mora.

“Ono   što   želim   da   naglasim jeste   da   su   sa   aspekta nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ispunjeni svi propisani uslovi za proglašenje   luke   „Lazure“   u   Meljinama   za   luku   nautičkog   turizma-marinu, istakao je Radulović.

Predsjednik opštine Herceg Novi, Stevan Katić kazao je da je u toku proces projekcije trase lokalne zaobilaznice, a radi se i idejno rješenje nastavka te  obilaznice. Oba projekta su jako važna s obzirom na to da prva faza ide od Sutorine do Zelenike, a nastavak obilaznice do Morinja što će značajno smanjiti kilometražu kada se dolazi iz Kotora, odnosno kada se ide prema Kotoru ili Nikšiću.

“Ja se nadam da ćemo početak radova imati već naredne godine i da će se na taj način rasteretiti i riješiti makar dio problema kada je u pitanju saobraćaj kroz Herceg Novi” naveo je Katić.

Kako je istakao, u fokusu je bila i tema vezana za luku u Zelenici za koju je prije više godina pokrenuta procedura dobijanja dozvole za pristajanje kruzera.

„Postoji veliko interesovanje brojnih kompanija i privrednika Boke da se omogući pristajanjje kruzera u zeleničkoj luci i vjerujem da će to biti omogućeno za narednu sezonu”, kazao je Katić.

Najčitanije