9 C
Kotor

Slušaj online radio

Rajnke: Očuvanje kulturnog nasljeđa njeguje odnose među narodima

Rajnke: Očuvanje kulturnog nasljeđa njeguje odnose među narodima

Izložbu 20 restauriranih ikona iz fundusa Muzeja “Mirko Komenenović”, koje predstavljaju zaštićeno kulturno dobro Crne Gore, svečano je u Galeriji “Josip Bepo Benković” u Herceg Novom, otvorila ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Ikone potiču iz 17, 18. i 19. vijeka i pripadaju ruskoj, grčkoj i čuvenoj bokokotorskoj školi Rafailović-Dimitrijević. Opsežne radove na zbirci sproveo je Centar za konzercvaciju i arheologiju Crne Gore, a novčana sredstva obezbijeđena su zahvaljujući projektu koji je podržala Ambasada SAD u Podgorici, kroz Ambasadorski Fond za očuvanje kulturne baštine.

Ambasadorka Rajnke je kazala da očuvanje kulturnog naslijeđa igra ključnu ulogu u njegovanju bilateralnih odnosa među narodima.

“Kada zemlje ulažu u zaštitu i promociju kulturnog naslijeđa jedne druge, to pokazuje duboko poštovanje jedne istorije prema drugoj, jedne tradicije prema drugoj i individualnog identiteta i njeguje pozitivne i mirne odnose, kazala je ambasadorka SAD i dodala da očuvanje kulturnog naslijeđa ima moć da njeguje osjećaj pripadnosti i jedinstva unutar zajednice, ne samo stvaranjem osjećaja zajedničkog identiteta, već uvažavanjem razlika u kulturama i tradicijama i pomaganjem pojedincima da se osjećaju viđenim i shvaćenim. Takvi napori njeguju raznolikost, jednakost i inkluziju, a takođe i ublažavaju rizike od kulturne asimilacije”, ocijenila je ambasadorka Rajnke.

Ambasadorski fond za očuvanje kulturne baštine, kako je rekla, posvećen je toj namjeni.
“To je posebna inicijativa jer nam pruža mogućnost da pokažemo drugim zemljama naše poštovanje i partnerstvo. Veoma sam ponosna što je tokom godina Ambasada finansirala nekoliko projekata očuvanja kulturne baštine u Crnoj Gori preko Ambasadorskog fonda za očuvanje kulture. Nedavno, ove godine, započeli smo restauraciju dijela zidina Starog grada Kotora koji je pod zaštitom UNESCO-a – artiljerijskog punkta Sveti Franjo iz 16. vijeka”, kazala je ambasadorka Rajnke.

Rajnke: Očuvanje kulturnog nasljeđa njeguje odnose među narodima

Istakla je da taj fond nije samo odličan put kojim se podstiče socijalna kohezija – već ima i potencijal da podstakne crnogorsku ekonomiju obezbjeđivanjem održivosti kulture, tradicije ili predmeta – poput ovih ikona. Stoga vas ohrabrujem da razmislite o prijavi za buduće iteracije ovog programa i da se zalažete na lokalnom i nacionalnom nivou za povećanje podrške očuvanju neprocjenjive kulturne baštine Crne Gore, kazala je Rajnke i poručila da je “zajednička odgovornost da čuvamo ovo neprocenjivo blago za dobrobit generacija koje dolaze”.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović poručila je da je misija administracije koju vodi “stvaranje strateških uslova koji će obezbijediti opstojnost kulture kroz neprekidno ulaganje, intervencije i obnavljanje i njenu prezentaciju”. Uz zahvalnost koju je uputila američkoj ambasadorki istakla je da se partnerstvo dvije države najbolje vidi u ovakvim inicijativama koje podstiču održivost kulturne baštine Crne Gore.

“Finansijska i svaka druga pomoć različitim programima koji u sebi nose duh kulture, progresa i demokratije – prepoznatljiva su tradicija u djelovanju Američke ambasade u Podgorici, a taj pravac trasiran je još od Američkog kulturnog i edukativnog centra, osnovanog ranih osamdesetih godina prošlog vijeka. Zato danas možemo vidjeti brojne dokaze o tradiciji, identitetu i osobenostima naroda koji su živjeli na prostoru Crne Gore, upravo na ovom mjestu, u gradskom muzeju, na izložbi dvadeset vrijednih ikona izloženih u ovom divnom umjetničkom prostoru”, kazala je Vlaović.

Kako je rekla ovom izložbom se želi prikazati fragment kulturne istorije i narodne tradicije Crne Gore i njenih građana.

“Ova izložba ujedno i slikovito govori o bogatstvu različitosti koje karakteriše cio prostor Crne Gore, ali i o zajedničkoj težnji u nastavljanju harmoničnog života različitih kultura”, zaključila je Vlaović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić kazao je da lokalna uprava posebnu pažnju posvećuje zaštiti, stručnom vrednovanju i promociji kulturne baštine. Podsjetio je da je 2018. usvojena Strategija zaštite kulturnih dobara i da je od tada sprovedeno nekoliko projekata.

Rajnke: Očuvanje kulturnog nasljeđa njeguje odnose među narodima

“Projekat konzervacije i restauracije ikona otpočeo je 2021. godine i mi večeras svjedočimo njegovom uspješnom završetku, kazao je Katić i podsjetio da je značaj ikonografske zbirke prepoznala i država dodjeljivši joj status kulturnog dobra od nacionalnog značaja daleke 1962. godine.

Podsjećam Vas da su naši prethodnici sve ikone otkupili od građana želeći da ih zaštite od propadanja i zaborava”, rekao je predsjednik hercegnovske Opštine.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji projekta a posebno Američkoj ambasadi što je prepoznala njegov značaj i obezbijedila finansiranje kroz Fond za očuvanje kulturne baštine.

“Vjerujem i nadam se da je ovo samo početak uspješne saradnje na polju kulture”, rekao je Katić i poručio da će Opština Herceg Novi nastaviti da promoviše i podržava ovakve i slične projekte u cilju očuvanja i njegovanja kulturnog blaga i raznolikosti naroda u Crnoj Gori.
Direktorica Muzeja Gordana Krunić realizovani projekat je ocijenila kao izuzetno važan, ako ne i najznačajniji od osnivanja muzeja. Najveći broj ikona, koje su zaštićeno kulturno dobro, bio je u veoma lošem stanju i zahtjevao je hitnu interveciju. Od večeras, kazala je ona, ikone počinju da žive novi život.

“JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“ je uz podršku Kancelarije za međunarodnu saradnju opstine Herceg Novi, aplicirala kod Američke amasade u Podgorici i uspješno prošla na grantu Ambasadorskog fonda za očuvanje kulturne baštine. Postupak čišćenja restauracije i konzervacije ikona je sproveden u referntnoj konzervatorskoj ustanovi, Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore na Cetinju. Postupak je sproveden u skladu sa Konzervatorskim projektom kojim su predviđene mjere koje je potrebno provesti na svakoj pojedinačnoj ikoni”, kazala je Krunić.
Kako je objasnila, Sekretarijat za kulturu opštine Herceg Novi finansirao je izradu namjenskih drvenih kutija u kojima će se ikone čuvati, transportovati i izlagati.

Ikone restauracija

“Kutije su po svim zakonskim i konzervatorskim standardima uradili konzervatori Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Nakon završetka konzervacije bile su spremne i kutije tako da svaka ikona ima svoju odgovarajuću, od lipovog drveta urađenu kutiju”, rekla je Krunić.

Na otvaranju je prikazan i kratak film o procesu restauracije. Izložbi je prisustvovao veliki broj zvanica iz društvenog, političkog i kulturnog života grada, države ali i regiona.

Izložba raritetnih ikona u Galeriji “Josip Bepo Benković” biće otvorena do 15. oktobra, a potom će biti dio stalne postavke Gradskog muzeja “Mirko Komnenović”. Već naredne, 2024.godine, ovu vrijednu postavku imaće priliku da pogleda publika u drugim gradovima Crne Gore i regiona.

Najčitanije