16 C
Kotor

Slušaj online radio

“Pacijenca” – izložba radova dobrotske čipke ispred katedrale Svetog Tripuna, tačno u podne

Dobrotska čipka

“Pacijenca”- naziv je izložbe radova dobrotske čipke koja će biti otvorena u srijedu, 27. septembra tačno u podne pred katedralom Svetog Tripuna.

“Program će imati elemente performansa, jer će pored postamenata biti pozicionirane učesnice naših radionica koje će na licu mjesta, dostupno pogledima, da vezu ovaj plemeniti vez čiju je vještinu izrade Crna Gora zaštitila kao nematerijalno kulturno dobro. Čipka i njen vez iskorak su ka građanima/kama na mjestu njihovih redovnih susreta, u ambijentu najvažnijeg gradskog trga”, poručuju organizatori.

Pacijenca je, podsjećaju, bokeljski italijanizam koji označava strpljenje.

“Strpljenje je sve, detalj veza na kome se dugotrajno radi, vezilja koja, čekajući dragog s mora, u vezu ne posustaje, učenje mlađih vještini izrade čipke, trajanje dobrotske čipke kroz vjekove do danas. Savremenog čovjeka, koji je satkan od digitalnih vještina i znanja u stalnoj trci sa vremenom, učimo kulturnoj nasljeđu Kotora, ali i pacijenci, miru ručnog rada i tom trenutku posvećenosti samom sebi”, navodi se u najavi ovog događaja.

Promotivni film za program “Pacijenca” uradio je reditelj Dušan Vuleković.

“Pacijencu” kotorskih „Muzeja” podržalo je Ministarstvo kulture i medija, a održava se u okviru „Dana evropske baštine”.

Najčitanije