16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Rasprodana ukrajinska poštanska marka sa srednjim prstom Moskvi

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Poštanska marka na kojoj je prikazan ukrajinski vojnik kako pokazuje srednji prst Moskvi, ruskoj raketnoj krstarici koja je u četvrtak potonula u Crnom moru, razgrabljena je u poštanskim ekspoziturama širom zemlje, a za tim simbolom “pobede” dali su se u potragu i kolekcionari.

U glavnoj pošti u Kijevu stotine Ukrajinaca različitog uzrasta satima su stajale u redu da nabave prvu marku koja će biti štampana u milion primjeraka.

„Bio je to njihov najveći brod, vredan oko 750 miliona dolara, bio im je glavni adut, a mi smo ga uništili“, rekao je uzbuđeni Jurij Kolešan (22), koji je čekao dva i po sata da kupi komplet od 30 maraka.

„Ovo je nova faza rata, faza pobede“, rekao je on.

U prvim danima rata, u radio poruci koja se munjevitom brzinom proširila internetom, ukrajinski graničar na malom Zmijskom ostrvu odgovorio je ruskom brodu sa kojeg su pozvani da se predaju: „j … se! “

Snimak tog razgovora obišao je svet, pojavio se na transparentima na protestnim skupovima u inostranstvu, a sada i na poštanskoj marki.

Ukrajinska pošta raspisala je tender početkom marta u znak sećanja na taj događaj.

Na konkurs je pristiglo više od 500 predloga, a izabran je onaj umetnika iz Lavova Borisa Groha u kojem ukrajinski vojnik leđima okrenut pješčanoj obali pokazuje srednji prst ruskom brodu na plavoj pozadini.

„Kada smo radili na marki, još nismo znali kako će se ovaj događaj završiti, ali sada smo srećni zbog toga“, rekao je za AFP Igor Smeljanski, generalni direktor ukrajinske pošte.

Glavni ukrajinski vojni štab je intervenisao „da uniforma vojnika bude što sličnija pravoj stvari”.

Zalihe su rasprodate u petak popodne u Kijevu, javili su izveštači Frans presa.

„Hteli smo da ih štampamo više, ali je bombardovanje Kijeva poremetilo rad fabrike i nismo uspeli da ostvarimo planirani iznos“, rekao je generalni direktor pošte.

Izvor:Hina

Najčitanije