13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Različite dimenzije Noćne ekonomije – Učenja iz međunarodnih konferencija

Budva sezona 2023. – foto Boka News

URBACT Cities After Dark



Berlin je nedavno bio domaćin međunarodne konferencije “Stadt Nach Acht”, fokusirane na noćni život gradova u Evropi. Ključna tačka ovog događaja je bilo predstavljanje inicijative “Cities After Dark” koju je pokrenula URBACT mreža, uz isticanje ranih participativnih napora u noćnim ekonomijama gradova URBACT mreže (Brage, Pariza, Talina, Nikozije, Đenove, Malage, Varne, Pireja, Zadra i Budve).

Konferencija “Stadt Nach Acht” poslužila je kao forum za dijeljenje iskustava stečenih tokom posjeta partnerima unutar URBACT mreže, pružajući uvide u novonastalu dinamiku noćne ekonomije. Konferencija, održana u periodu od 16. do 18. novembra, je okupila noćne gradonačelnike, menadžere, ambasadore NTE-e, stručnjake, DJ-eve i kulturne aktere iz cijelog svijeta. Učesnici su aktivno sudjelovali u diskusijama koje se bave različitim aspektima urbanog noćnog života, što ovaj događaj čini ključnim za oblikovanje budućnosti noćnih urbanih okruženja.

Prezentacija CAD-a na “Stadt Nach Acht” je istakla priče, mjesta i iskustva povezana sa transformacijom Berlina kada padne mrak. Fokus se zatim proširio na istraživanje različitih modela noćne ekonomije, kao i adaptivnu upotrebu javnih prostora i napuštenih objekata, koji bi se mogli ponovno iskoristiti kao centri za zabavu, sport i u druge inovativne svrhe.

Jedan od novih aspekata koje “Cities After Dark” ima u planu da istraži jeste rodna ravnopravnost u ovoj oblasti. Adresiranje pitanja kao što su različita shvatanja sigurnosti između polova, suzbijanje diskriminacije i uznemiravanja, te obezbjeđivanje sigurnijeg pristupa radu za sve kroz poboljšani javni prevoz i socijalne usluge, integralni su dio agende mreže. Zagovaranje prava određenih grupa, uključujući LGBTQIA+ zajednicu, usklađeno je s širom vizijom inkluzivne noćne ekonomije.

U nedavnom intervjuu za “Jornal de Notícias”, vodećih nacionalnih novina u Portugalu, istaknuta je važnost inovativnog pristupa urbanom razvoju. URBACT mreža, kroz inicijative kao što je Cities After Dark, ne samo da oblikuje javni diskurs, već aktivno doprinosi evoluciji gradova širom Evrope.

Budva, kao učesnik u URBACT mreži, igra značajnu ulogu u oblikovanju pomenutog diskursa. Identifikovani izazovi koje Cities After Dark prepoznaje rezoniraju s globalnim diskusijama o noćnoj ekonomiji, čineći partnerske gradove, uključujući Budvu, pionirskim laboratorijama za testiranje inovativnih rešenja. Dvogodišnji plan mreže ima za cilj otključati latentni potencijal noći kao katalizatora rasta i kohezije.

Dok Cities After Dark istražuje puteve ka rodnoj ravnopravnosti u oblasti noćne ekonomije, Budva, zajedno s ostalim gradovima mreže, ostaje posvećena adresiranju percepcija sigurnosti, suprotstavljanju diskriminaciji i uznemiravanju, te obezbjeđivanju pravičnog pristupa radu u večernjim časovima za sve.

Noćna ekonomija postavlja nove izazove, zahtijevajući ponovno uspostavljanje ravnoteže između rada, zabave i odmora. Unapređenje kulturne dinamike, poboljšanje lokalnih usluga i obezbjeđivanje pravičnog pristupa noćnom životu zahtijevaju integrisane politike, što je primarni cilj ovog projekta.

Najčitanije