20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Takmičenjem recitatora obilježen svjetski Dan poezije u Kotoru

Sa nastupa recitatora u Kinu Boka

Mladi ljubitelji pjesništva imali su priliku da se povodom Svjetskog dana poezije predstave odabranim recitacijama u Kinu Boka, gdje je ujedno održano i Opštinsko takmičenje u recitovanju za učenike osnovnih i srednjih škola Kotora. Oni koji vole da čitaju poeziju, vole i da je recituju, što se moglo čuti i vidjeti i u samom nastupu učesnika/ca različitih senzibiliteta i izražajnosti.

-Poezija mi znači puno, dosta sam recitovala, puno sam recitacija naučila, išla sam na razna takmičenja, recitovala sam i na italijanskom jeziku, putovala sam u razne gradove i drago mi je kad uspijem. Najprije je bilo školsko takmičenje, a ovo je sada opštinsko. Za mene ovo predstavlja veliko zadovoljstvo, volim poeziju, čitam kad imam vremena. Omiljeni pjesnik mi je Vitomir Nikolić, a pisac – Ivo Andrić, podijelila je svoje utiske sa nama Dunja Popović, učenica osmog razreda OŠ “Ivo Visin” Prčanj. Ona je recitovala pjesmu “Braco u seka”  Slobodana Zorana Obradovića, a njene mentorke su profesorke Tatjana Došljak i Savka Tešović.

Ljepota izgovorenog stiha, dramatičnost i gestikulacija u interpretaciji, dikcija, izražajnost, prirodnost, sugestivnost recitovanja, primjerenost pjesme uzrastu recitatora, kao i cjelokupni utisak nastupa učesnika/ca bili su elementi koje je na svom “tasu” budno odmjerio Žiri u sastavu Marija Starčević, Andrea Ćoso i Daniela Nikčević.

U ovoj manifestaciji učestvovalo je ukupno 34 učenika i to iz osnovnih škola “Ivo Visin” Prčanj, “Veljko Drobnjaković” Risan, “Narodni heroj Savo Ilić” i “Njegoš” -Kotor, “Nikola Đurković” Radanovići, zatim iz srednjih stručnih škola, Gimnazije, Srednje pomorske škole i JU Resursni centar za sluh i govor “ Dr Peruta Ivanović”

Sa nastupa recitatora u Kinu Boka

Profesorke osnovnih i srednjih škola kroz nastavni program njeguju ljepotu izgovorene riječi podstičući učenike da čitaju i recituju poeziju, te se uvijek rado odazivaju pozivima organizatorki iz Gradske biblioteke i čitaonice za učešće u ovakvim programima. Nakon opštinskog takmičenja, očekuje ih i republičko. U sklopu programa predstavljena je zbirka poezije “Zelena krava” autorke Jelene Vukić iz Bara, sa kojom je razgovarala Jelena Vukasović.

Najbolji recitatori/ke:

U I kategoriji za učenike osnovnih škola  od prvog do petog razreda najbolji recitatori su Tamara Pajević, Nikolina Radošević, Hana Kokot i Jakša Vukmirović. U II kategoriji za učenike osnovnih škola od šestog do devetog razreda najuspješniji su Viktor Danilović, Ksenija Kovačević, Una Marija Kokot i  Maja Plamenac. Filip Popović, Irina Bulajić, Marta Borović i Anastasija Kovačević najbolji su recitatori u III kategoriji za učenike srednjih škola.

/M.D.P./

Najčitanije