21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Regionalni ronilački centar iz Bijele dobitnik nagrade Atlantida za izvrsnost na poslovima podvodnog deminiranja

Foto RRC

Direktor Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele Vesko Mijajlović u Ćivitavekiji, kraj Rima, primio je 8.oktobra nagradu Atlantida za izvrsnost na poslovima podvodnog deminiranja kojim se Regionalni centar iz Bijele bavi duže od dvije decenije i prvi je centar za obuku civilnih ronilaca deminera u Evropi.

Mijajlović se zahvalio na nagradi, ali i brojnim prisutnim, naučnicima, istraživačima i aktivistima jer, kako je rekao, bacaju snažan snop svjetlosti na bezbjednost mora i okeana koje podvodni demineri čiste od zaostalih podvodnih mina, da bi uživali u vodenim dobrima i bezbjedno plovili.

Istakao je primjer uklanjanja zaostalih mina iz prvog i drugog svjetskog rata sa površine od 900.000 kvadratnih metara, postavljajući temelje za stvaranje dva savremena turistička naselja u Crnoj Gori Porto Montenegro i Porto Novi.

“Podvodni demineri školovani u Crnoj Gori već 20 godina širom svijeta u akcijama humanitarnog razminiranja uklanjaju sa morskog dna eksplozivna sredstva zaostala nakon raznih ratnih sukoba, kojih nažalost ima i danas. Dok slušate ove moje riječi u jednom dijelu naše Evorpe u ratnom sukobu postavljaju se podvodne mine i tonu brodovi  puni oružja, koje će na morskom dnu predstavljati prijetnju sadašnjim i budućim generacijama. Moramo raditi na tome da budemo spremni da u miru ponovo taj i druge vodene prostore učinimo bezbjednim za privredni razvoj tih zemalja”, naveo je Mijajlović.

Stručnjaci RCUD-a izveli su brojne operacije deminiranja na mnogim lokacijama širom svijeta, očistivši više od tri miliona kvadratnih metara i uklonivši više od 200 tona eksploziva, rečeno je između ostalog tokom dodjele nagrada.

“Ukazali ste mi čast svojom nagradom i ona za mene i moje kolege znači visoko priznanje i obavezu da nastavimo koračati na ovom humanom putu”, kazao je Mijajlović.

Pored njega nagradu Atlantida dobili su i Sabina Airoldi sa Instituta Tethis za istraživanje i zaštitu kitova, Miguel Bermal iz FAO za posvećenost poboljšanju međunarodnih propisa i Barbara Davide,  voditeljka kulturnog nasljeđa na italijanskom univerzitetu za podvodnu arheologiju.

Najčitanije