22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Regionalni vodovod – Herceg Novi će do 20. decembra biti priključen na sistem

Regionalni vodovod – Tivat – Herceg Novi radovi – foto Boka News

Herceg Novi će do 20.decembra biti priključen na regionalni sistem vodosnabdijevanja, kada se očekuje završetak izgradnje cjevovoda na području tivatske opštine.

Radovi, koji su počeli u maju ove godine, podrazumijevaju postavljanje 3,2 kilometra novog cjevovoda uključujući i optički kabl, čime će se na sistem regionalnog vodovoda povezati ranije izgrađenih oko 9 km cjevovoda iz 80-ih godina prošlog vijeka, kao i rezervoar „Zelenika”, odnosno podvodni cjevovod do hercegnovskog dijela poluostrva Luštica.

-Posao se izvodi na veoma složenoj dionici, ispod nivoa mora, gdje postoje podzemne vode duž saobraćajnice koju smo uspjeli da jednim optimalnim režimom saobraćaja u što je moguće manjoj mjeri opterećujemo zbog građana, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

Predviđeno je da Herceg Novi iz Regionalnog vodovoda dobija 200 litara u sekundi od kojih je 70 l/sek. predviđeno za poluostrvo Luštica.

Protokol o spajanju Herceg Novog na regionalni sistem vodosnabdijevanja između Opštine Herceg Novi i Regionalnog vodovoda potpisan je 2013. godine. Bila su raspisana dva tendera koji su bila neuspješni, treći je prekinut jer je Regionalnom vodovodu prijetila blokada računa, a nakon četvrtog potpisan je ugovor sa izvođačem radova konzorcijumom „Indel Inzenjering-Ramel-Civil Engineer”. Vrijednost radova je 1, 8 miliona eura, a projekat je finansiran iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj.

/K.M./

Izvor:Dan

Najčitanije