8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekordna posjeta Herceg Novom za praznike, povećan promet i na granicama

Herceg Novi -foto TO HN

Tokom minulog prazničnog vikenda posjeta Herceg Novom bila je na visokom nivou. Prema podacima lokalne Turističke organizacije, bilans je veći nego rekordne 2019. godine. Podatke potvrđuje i promet na graničnim prelazima, gdje je zabilježen tri puta veći promet putnika u odnosu na isti period prošle godine.

Кako je za RTHN kazao menadžer TO Herceg Novi Dalibor Vuković, za period od 30. aprila do 3. maja posjeta je veća za 20% u odnosu na isti period prije tri godine.

– U tom periodu ostvareno je nekih devet hiljada noćenja, za razliku od 7 hiljada iz 2019. Struktura gostiju je promijenjena zbog dešavanja na istoku, u privatnom smještaju imamo najviše gostiju iz Rusije, na drugom mjestu su gosti iz Srbije, a bilježimo i rast broja gostiju iz Ukrajine, koji su na trećem mjestu – kazao je on.

Vuković smatra da je rekordna posjeta tokom prazničnog vikenda, najava još jedne dobre ljetnje turističke sezone.

– U razgovoru sa hotelijerima i izdavaocima privatnog smještaja, tražnja je zaista velika. Za razliku od ranijih godina, kada su to samo bili upiti i kada su rezervacije dolazile sa skepticizmom zbog situacije sa kovidom, ove godine imamo konkretne rezervacije, tako da zasita imamo razloga da očekujemo rekordnu sezonu 2022, kada je riječ o turizmu – kazao je Vuković.

Prema poslednjim podacima TO Herceg Novi, taj grad posjetilo je više od šest hiljada turista.

Tokom prvomajskih praznika na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježen je povećan promet. Na najprometnijem graničnom prelazu, Debeli brijeg, zadržavanja su bila i do pola sata.

Na svim graničnim prelazima tokom prvomajskih praznika evidentirano je 34. 685 putnika što je oko tri puta više u odnosu na prošlu godinu i 10.737 vozila što je za oko dva i po puta više u odnosu na prethodnu godinu, kazao je zamjenik komandira granične policije HN Dejan Janković.

– Na Debelom brijegu tokom prvomajskih praznika registrovano je 18.726 putnika ili šest puta više nego prošle godine i 5.491 vozilo ili četiri puta više. Na graničnom prelazu Sitnica registrovano je 14.434 putnika ili 2 puta više nego prošle godine i 4.743 vozila što je dva i po puta više nego prošle godine. Na graničnom prelazu Кobila zabilježen je promet do 1.318 putnika i 503 vozila, što je mnogo više u odnosu na prošlu godinu kada je zabilježeno samo 49 putnika i 34 vozila – naglasio je on.

Granični prelaz Debeli brijeg foto Boka News

Na graničnom prelazu Debeli brijeg zabilježen je i veći broj autobusa.

– Prosječno smo imali oko 90 autobusa na graničnom prelazu Debeli brijeg koji su prelazili granicu sa Hrvatskom. Zadržavanje na graničnom prelazu je bilo do 30 minuta – kazao je Janković.

Tokom prvomajskih praznika registrovano je 150 putnika i 21 plovilo na graničnom prelazu Zelenika i 50 putnika i 11 plovila u luci Portonovi.

Izvor:RTHN

Najčitanije