16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Resilient Lady“ uplovljavaće u Boku tokom krstarenja po Jadranu i Egeju

Novi brod kompanije Virgin Voyages

Novoformirana kruzing kompanija Virgin Voyages iza koje stoji čuveni britanski biznismen i preduzimač Ričard Brenson, svoj najnoviji, treći po redu kruzer koji se još uvijek gradi, od ljeta naredne godine (2022.) redovno će dovoditi u Crnu Goru.

Riječ je o brodu simbolično nazvanom „Resilient Lady“ (Otporna Dama) sa namjerom da pokaže da će se svjetska kruzing industrija izboriti i sa pandemijom kovida koja ju je žestoko pogodila, blokirajući većinu svjetske kruzer flote po raznim lukama i praveći haos u ekonomskim bilansima najvećih svjetskih brodskih putničkih kompanija, ali i ogromne minuse na destinacijama širom svijeta koje su kruzeri do lani intenzivno posjećivali.

Jedna od takvih destinacija je i Kotor koji je lani prije koronakrize, imao najavljene dolaske čak 560 kruzera, ali je prije nego što je Crna Gora uvela sredimom marta lockdown za dolaske putničkih brodova na turističkim krstarenjima u njene luke, u Kotor uplovilo samo devet, i to manjih brodova. Kako će se stvari odvijati u prestojećoj sezoni još nije potpuno jasno, iako se industrija polako oporavlja a sve veći broj kruzing kompanija najavljuje ponovna isplovljavanja svojih brodova, uz posebne epidemiološke i  organizacione mjere prilikom dolaska tih putnika na određene destinacije.

Ipak, najave za 2022. su mnogo optimističnije, a potvrda da će nova kruzing kompanija Virgin Voyages i njen najnoviji brod od ljeta naredne godine redovno posjećivati Kotor i Boku, jedan je od dokaza da će se kruzing i kod nas brzo obnoviti u punoj mjeri.

„Resilient Lady“ je treći u seriji od četiri nova kruzera – blizanca koje je Virgin Cruises prije izbijanja pandemije, naručio u italijanskom brodogradilištu Fincantieri u Đenovi. „Resilient Lady“ ima 110.000 bruto-tona, duga je 278 i široka 38 metara, a može primiti2.770 putnika i 1.100 članova posade. Ovaj brod vrijedan je oko 700 miliona dolara i poput svoje tri sestre-blizankinje, gradi se po vrlo inovativnom projektu koji pored ostaloga, podrazumijeva i korišćenje niza naprednih tehnoloških rješenja koja umanjuju štetne uticaje broda na životnu sredinu – od smanjenja emisije izduvnih gasova, korišćenja  sistema katalizatora i tzv. skrabera za prečišćavanje izduva, preko recikliranja energije kroz korišćenje toplote od izduvnih gasova za proizvodnju elektrilčne energije.

RESILIENT LADY animacija

Prvi brod Virgin Voyages pod imenom „Scarlet Lady“ je dovršen i u komercijalnu upotrebu će biti stavljen u julu ove godine, sa matičnom lukom u Majamiju u SAD i kruzing itinerarima po Karibima. Drugi brod „Valiant Lady“ na tržištu će debitovati u novembru ove ghodine, sa matičnom lukom u Barseloni u Španiji i kruzing itinererima po Mediteranu.

„Resilient Lady“ koja na tržište dolazi u julu 2022. imaće matinu luku u Pireju u Grčkoj, putnicima će nuditi dvije vrste sedmodnevnih krstarenja – jednu koje uključuje grčka ostrva po Egeju i Jonskom moru, i drugo koje osim dijela grčkih ostrva poput Krfa i Argostolija, uključuje i krstrenje po Jadranu sa posjetama Dubrovniku i Kotoru. Inače, Virgin Voyages je kompanija koja je uvela niz novina u koncept po kome inače funkcioniše kruzing industrija, pa su tako njeni kruzeri namijenjeni samo za odrasle putnike bez djece, i fokusirani su na dobru zabavu, zdrave stilove života i bogato ugostiteljsko iskustvo koje pružaju putnicima, Potvrda tome je činjenica da će „Resilient Lady“ na 17 paluba nuditi svojim putnicima čak preko 20 restorana, mnoštvo barova i kafea, ogroman fitnes centar, bazene i slično, a za razliku od drugih kompanija, na Virginu putnici neće imati nepredviđene troškove u obliku napojnica koje im se zaračunavaju za posadu broda, jer je kompletna ponuda na brodu organizovana po all inclusive sistemu i uračunata je u cijenu krstarenja, a putnici neće za razliku od drugih kompanija, morati da se pridržavaju strogog dres-koda i da u restoranima sjede na za njih prethodno određenim i rezervisanim mjestima.

Izvor:S.L.

Najčitanije