24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Englezi osmislili zanimljiv projekt: s radom krenula mrijestilišta za jastoge iz Sjevernog mora

Englezi osmislili zanimljiv projekt: s radom krenula mrijestilišta za jastoge iz Sjevernog mora
Jastog / uzgoj – foto AFP

Ribari vade jastoge i druge rakove ulovljene u Sjevernom moru, u blizini Whitbyja, u sjeveroistočnoj Engleskoj. Whitby je treća po veličini luka za lov jastoga u Europi. Ondje se svake godine na kopno iskrca oko 100.000 jastoga, što osigurava posao za 150 ljudi.

Prije 30 godina u istoj je luci bilo tridesetak velikih ribarskih brodova, a danas ih se može izbrojati na prste jedne ruke. Bijela riba poput bakalara migrirala je odavno na sjever u hladnije vode, a ribari su se morali okrenuti lovu na rakove.

Potom je nova katastrofa pogodila lokalnu ribarsku industriju: od kraja 2021. jastozi i drugi rakovi počeli su ugibati u ogromnom broju iz nepoznatog razloga. Neki mještani sumnjaju na vladin projekt jaružanja za novu luku nakon Brexita u regiji Teesside, sjeverno od Whitbyja. Stručnjaci pak krivca vide u patogenu.

Kako bilo, za spas jastoga pokrenut je projekt mrijestilišta koji uključuje izlov ženki jastoga, od kojih svaka nosi tisuće jaja iz Sjevernog mora kako bi se mogle sigurno izleći.

Najčitanije