14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Istraživanje pokazalo: seizmička istraživanja smetaju jastozima

Jastog

Nova studija o utjecaju seizmičkih zračnih topova koji se koriste u geološkim istraživanjima morskog dna rezultirala je otkrićem da senzorni organi i refleksi jastoga mogu biti oštećeni izlaganjem signalima zračnog topa.

Istraživači su izožili kamenitog jastoga ovim seizmičkim topovima tijekom testiranja u tasmanskom Olujnom zaljevu. Glavni autor dr. Ryan Day izjavio je da su jastozi odabrani jer su hrana visoke vrijednosti i bitan dio globalnog pomorskog ekosustava.

„Prijašnje studije pokazale su da je statocista, senzorni organ na jastogovoj glavi, kritičan organ za kontrolu ravnoteže jastoga, omogućujući mu koordinaciju i izbjegavanje predatora. Nakon izlaganja jastoga ekvivalentu signala komercijalnog zračnog topa na udaljenosti od 100-150 metara, studija je pokazala da su životinje pretrpjele značajnu i dugotrajnu štetu svojim statocistama i refleksima za ravnotežu“.

„Šteta je nastala u vrijeme izlaganja te je trajala barem jednu godinu – iznenađujuće, čak iako su promijenili svoju kožu“, kaže Day. „Ozljeda vjerojatno utječe na jastogovu sposobnost funkcioniranja u divljini“.

Raniji testovi provedeni na sveučilištima pronašli su da buka iz seizmičkih zračnih topova znatno povećava mortalitet nekih školjkaša i zooplanktona.

Najčitanije