17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Rijetko stvorenje zalutalo u Jadran: Argonaut pronađen kod Pelješca

Argonaut Photo: Zlata Radovanović/Morski.hr

Morsko stvorenje koje stane u šaku, a izgledom jednako podsjeća na školjku, puža, hobotnicu, pa čak i ribu, pronašla je čitateljica na površini mora nekoliko stotina metara od Vignja na poluotoku Pelješac.

– S prijateljicom sam surfala na SUP-u i kako je bila bonaca, sve se vidjelo i nekih stotinjak metara od obale sam uočila trag na površini. Bilo je jednako kao kad riba pliva po samoj površini mora, pa smo otišle vidjeti o čemu se radi. I eto izvukle smo to malo čudno stvorenje iz mora promjera nekih 10 centimetara ako ne i manje – rekla je Zlata Radovanović za Morski.hr

– Nismo znale o čemu se radi, je li hobotnica, puž ili nešto treće. A kasnije sam saznala da se radi o argonautu. Voljela bih da sam napravila puno više fotografija s obzirom da se radi o rijetkoj vrsti – zaključila je Radovanović.

Rijetka vrsta i posebna po neobičnom parenju

Za razliku od većine hobotnica koje žive na morskom dnu, argonaut je pelagična vrsta koja živi na morskoj površini. Ženke imaju tanki oklop koji sliči obliku školjke, a između ostalog služi im za plivanje.

Argonauti su neobični po iznimnoj vrsti parenja. Jedna su od rijetkih vrsta u životinjskom svijetu čije se muško spolovilo može odvojiti od ostatka tijela i sa ženkom pariti samostalno. Biolozi prošlih stoljeća bili su zbunjeni činjenicom da se često u utrobi ženke nalazio mali crvuljak te su istome nadjenuli znanstvene nazive i proglasili ga parazitom. Tek krajem 19. stoljeća jedan je znanstvenik naišao na do tada neotkrivenog mužjaka i na njemu uočio taj posebni krak za koji je brzo shvatio da se radi o istom crvolikom parazitu u tijelima ženki.

Ženke mogu biti duljine do 15 cm, dok su mužjaci obično tek 1 cm veliki. Obično žive u tropskim i suptropskim morima, pa dolazak ove vrste u Jadran može biti i još jedan dokaz klimatskih promjena i rasta temperatura mora.

Najčitanije