27 C
Kotor

Slušaj online radio

Roman “Okvir za sreću” o potrazi za sopstvenom suštinom

Okvir ya sre;u / autorka Mianka Ćorovic

Roman “Okvir za sreću” prvijenac je novinarke i spisateljice Milanke Ćorović koji je objavljen u martu ove godine.

Roman, u izdanju Otvorenog kulturnog foruma (OKF), podržan je od Ministarstva kulture Crne Gore na konkursu za sufinansiranje projekta 2020. godine, a dostupan je u knjižarama “Narodna knjiga”( može se poručiti i online).

Radnja romana prati novinarku Mionu koja u ranim tridesetim godinama piše prvi roman, najavljuje se na početku opisa knjige i donekle ostavlja čitaocu prostor da se pita koliko autobiografskog ima u njenom djelu.

“Međutim, svakodnevica u kojoj opaža ponavljanje istih stvari i strahovi koji je ograničavaju stvaraju rutinu koja dovodi do kreativne blokade. Spontani susret sa slikarom Darisom, i vrijeme provedeno s njim, ruši stvaralačku stagnaciju i ona nastavlja s pisanjem knjige. Inteligentna i hiperosjetljiva junakinja, dok piše roman, počinje da sagledava sav svoj život i pokušava da pronađe svoj način da se nosi s njim. U procesu životnog čišćenja, napokon se suočava sa samom sobom i dolazi do iznenađujuće samospoznaje”, otkriva se u saopštenju i dodaje da je “Okvir za sreću” knjiga puna preokreta i preispitivanja, a mali događaji iz svakodnevice postaju sudbinska pitanja u životu glavne junakinje.

Na pitanje kako je znala da je spisateljica i koliko joj je trebalo od tog saznanja i deklarativnog čina do konkretnog čina pisanja kaže…

“Kad se osvrnem i pogledam u prošlost, čini mi se da je pisana riječ, kao najbolji put da izrazim svoje biće, oduvijek bila u meni.To jasno govori način na koji sam gledala na stvari, ljude, prirodu, kako sam ih opisivala u svakodnevnom govoru. Samo je čekala pogodan trenutak u kom će se razviti. Stigla je nečujno, nježno i nošena ljetnjim povjetarcem odlučila da ostane zauvijek”.

Ćorović svoj roman vidi kao savremenu priču o samospoznaji napisanu modernim jezikom.

Najčitanije