20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ronioci i aktivisti NVO sektora čistili dio Bokokotorskog zaliva

Ministarstvo održivog razvoja i turizma danas je obilježilo Svjetski dan životne sredine akcijom čišćenja otpada na obali, moru i podmorju u Bokokotorskom zalivu – Verige, kao i plaže tom dijelu Boke Kotorske.

Cilj akcije je bio da se u okviru globalne kampanje Programa UN-a za životnu sredinu na temu „Vrijeme je za prirodu“ dodatno ukaže na problem otpada u moru i njegovog negativnog uticaja na kvalitet morske vode, živi svijet i zdravlje čovjeka, koji kao posljedica ljudskih aktivnosti predstavlja jedan od najvećih faktora ugrožavanja morskog ekosistem.

„Svi pokazatelji govore da imamo oporavak kako flore, tako i faune. Nemamo toplotnih talasa, količina  padavina je relativno povoljna, iako je nešto niža od prosječnih. U svakom slučaju, ovo je na neki način potreba da afirmišemo akciju koja mora konstantno da bude pristuna u čovjeku, da čovjek mora zbog svoje održivosti i svoje postojnosti biti u vezi sa prirodom na jedan kavlitetan način, i MORT će u tom dijelu zaista istrajati. U tom dijelu smo pokrenuli nekoliko projekata preko kojih učestvujemo u realizaciji prikupljanja otpada iz mora, podmorja i sa morskog priobalja. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim institucijama sa kojima razvijamo sve ove aktivnosti, za dobrobit CG, i na taj način ćemo doći do onoga cilja koji znači održivo upravljanje svim prirodnim resursima na teritoriji naše zemlje“- kazaoje generalni direktor Direktorata za mediteranske poslove i klimatske promjene Esef Husic o akciji čišćenja.

Čišćenje mora – Boka jun 2020.

„Kao dugogodišnji ronilac sa svojom ekipom, primjećujem u poslejdnje vrijeme, naročito poslije ovog događaja sa koronom, da imamo neku promjenu u pogledu podvodne flore i faune, gdje je na nekim potopljenim brodovima na kojima smo radili u prethodnih dana imamo potpunu promjenu u smislu da su se vratile ribe , i to potpuno drugačije izgleda nego što je to bilo ranije. To zaista obećava , i nadamo se da će se to stanje održati, i da ćemo svi zajedno uspjeti da stabilizujemo taj sistem“- kazao je Danilo Mijalović predsjednik Ronilačkog saveza Crne Gore.

On ističe da su veliki problem podvodni ispusti u more.

Čišćenje mora – Boka jun 2020.

„Imamo veliki broj podvodnih ispusta, legalnih i nelegalnih. Najveći problem su nelegalni, ali problem predstavjaju i legalni ispusti , koji su stari 10, 20 ili 30. godina i na kojima treba da se radi redovna inspekcija. Postoje nesavjesni građani koji bace sidro, oštete cjevovod i  imamo izlivanje fekalija pri samoj obali. To bi svakako ukazali kao na jedan značajan problem CG. Ja sam siguran da je to veći problem od kruzera. Kruzeri poštuju propise, postoje lučke vlasti koje to kontrolišu i prate , dok ti podvodni ispusti nisu vidljivi golim okom i predstavljaju veliki problem“ – zaključio je Mijalović.

U akciji su učestvovali Ronilački savez Crne Gore, predstavnici Ronilačkog kluba iz Podgorice, Ronilački klub “Posejdon” iz Bijele, klub “Adriatic Blue” iz Herceg Novog i “Plava planeta” iz Kotora, kao i aktivisti NVO sektora.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije