16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Predsjednik Opštine Tivat uručio donaciju Dispanzeru za žene Doma zdravlja Tivat

Sa uručenja donacije

Dio sredstava prikupljenih na prošlogodišnjoj donatorskoj večeri za nabavku opreme za Dispanzer za žene Doma zdravlja Tivat, usmjeren je na kupovinu posebne dijagnostičke sonde za postojeći ginekološki ultrazvučni aparat. Predsjednik opštine Tivat dr Siniša Kusovac je danas ovu vrijednu donaciju predao predstavnicama Doma zdravlja Tivat, dr Juliji Samardžić i šefici finansijsko-ekonomskog sektora Nikolini Franović. Vrijednost donacije je 6.500 €.

Predsjednik opštine je prisutne podsjetio na važnost društveno odgovornog poslovanja, ističući da je Opština oduvijek bila spremna odgovoriti na sve zahtjeve institucija od čijeg rada zavisi kvalitet života građana Tivta: “Na donatorskoj večeri koju smo organizovali prošle godine, u svrhu opremanja Dispanzera za žene i kupovine novog ultrazvuka, prikupljeno je ukupno 20.500 €. Ovaj novac ima svoju svrhu, a to je podizanje kvaliteta ginekološke dijagnostike u našem Domu zdravlja”, naglasio je Kusovac.

Donatorsko veče je održano u oktobru prošle godine, i zabilježen je izuzetan odaziv lokalnih privrednika, javnih ustanova, preduzeća i pojedinaca sa teritorije Opštine Tivat. Međutim Ministarstvo zdravlja je u međuvremenu obezbijedilo nedostajući ginekološki ultrazvučni aparat. Imajući ovo u vidu, odlučeno je da svrha prikupljenog novca isključivo bude opremanje Dispanzera za žene tivatskog Doma zdravlja, pa će i preostala sredstva prikupljena na ovaj način biti usmjerena na istu adresu.

Urucenje donacije

“Ova donacija ima veliki značaj za rad ginekološke ambulante, budući da je dijagnostika od ključnog značaja za zdravlje žene. Trenutno je oko 4000 žena u našem registru i one redovno koriste naše usluge”, navela je dr Julija Samardžić.

„Naš je cilj unaprijediti zdravlje majke i djeteta u mjeri u kojoj smo to u mogućnosti“, kazala je sekretarka Sekretarijata za mlade sport i socijalna pitanja, mr Darka Ognjanović. „Podsjetiću da Opština Tivat primjenjuje Odluku o pravima i uslugama iz socijalne i dječje zaštite, pa novčana naknada za novorođeno dijete iznosi 120.60 eura, dok je  visina novčane naknade za četvrto, peto ili svako naredno dijete 180.90 eura. Po našoj evidenciji, a na osnovu podnijetih zahtjeva, tokom 2019. godine u Tivtu su rođene 122 bebe“.

Najčitanije