13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Rotterdam testira dronove za inspekciju brodova i nadzor luke

dron

Luka Rotterdam, jedna od najprometnijih morskih luka na svijetu, testira dronove kako bi olakšali niz zadataka inspekcije i praćenja. Lučka uprava izvijestila je da će sljedećih nekoliko mjeseci testirati bespilotne letjelice u blizini Europoorta i zapadnog proširenja Maasvlaktea koje uključuje terminale za kontejnere i rasuti teret.

Ispitivanja su usmjerena na korištenje dronova za inspekcije pomorske i unutarnje plovidbe koje provodi Odsjek lučke kapetanije. To uključuje bunkering operacije, praćenje onečišćenja, transfer s broda na brod, opasne terete, transfer s obale na brod, praćenje onečišćenja zraka (dimom ili čađom), i popravke na brodovima, piše The Maritime Executive.

Luka je za testiranje odabrala najnoviji model dronova nizozemskog proizvođača Avy, Aera 3. Dron ima raspon krila od gotovo 2,5 m, brzinu od oko 90 km/h i domet od približno 97 km uz nisku potrošnju energije. U Lučkoj upravi kažu da bi dva ili tri drona bila dovoljna za pokrivanje cijelog lučkog područja.

Primarni zadatak dronova bit će praćenje aktivnosti u luci, ali koristit će se i za nadzor tijekom incidenta u luci. Dron također može nositi male terete do 3 kilograma, kao što su medicinske potrepštine, dijelovi plovila ili uzorci tereta, olakšavajući prijenos takvih predmeta u luci.

Dronovi će automatski polijetati sa stanice instalirane u Rotterdam-Rijnmond Pilotage Service u Pistoolhavenu. Dronovi i helikopteri dijelit će isti zračni prostor, stoga bi trebala postojati jasna pravila o tome kako se taj zračni prostor koristi. Operacije pilotiranja, potrage i spašavanja koje se izvode s helikopterima uvijek će imati prioritet nad operacijama dronovima.

Dronovi su postali sve uobičajeniji za razne operacije nadgledanja na moru. Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) stavlja bespilotne letjelice na raspolaganje za niz zadataka uključujući praćenje i testiranje emisija s brodova koji plove u ograničenim područjima kao i koordinaciju s obalnom stražom za sigurnosne i spasilačke operacije.

Luka Antwerpen također je testirala dronove za praćenje aktivnosti i održavanje sigurnosti u cijelom lučkom kompleksu. Istraživali su upotrebu bespilotnih letjelica u raznim situacijama, uključujući inspekciju infrastrukture, nadzor i praćenje, upravljanje incidentima, upravljanje vezovima i otkrivanje izlijevanja nafte. Ranije ove godine, Antwerpen je testirao bespilotne letjelice za praćenje vode u luci u potrazi za plutajućim otpadom kako bi se ubrzalo čišćenje luke te smanjile šanse za oštećenja brodova.

Najčitanije