20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruralni turizam u zaleđu Herceg-Novog

 

Turistička organizacija Herceg Novi je, u četvrtak i petak, 22. i 23. oktobra u okviru projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural”, u tradicionalnom ambijentu sela Kameno organizovala radionicu na temu ruralnog turizma.

Predavač na dvodnevnoj radionici bio je Robert Baćac, stručnjak iz oblasti izrade i (uspješne) implementacije strategije ruralnog turizma Istre, kao i izvrsni poznavalac različitih segmenata potencijala našeg zaleđa, Željko Starčević.

Prvi dan radionice nosio je naziv “Ruralni turizam – od anonimnosti do atraktivnosti”. U Herceg-Novom, prepoznat je veliki potencijal za razvoj ovog oblika turizma, posebno zbog Zaleđa koje još uvijek, u velikoj mjeri ima očuvanu ambijentalnu arhitekturu i prirodu, poljoprivrednu proizvodnju i lijep pejzaž, što ruralni predio našeg grada čini i vizuelno atraktivnim. Nezaobilazna je i tradicija, gastronomija, običaji, folklor, legende, a sve to uz dobre domaćine kao nosioce ponude može činiti resurse ruralnog turizma Herceg-Novog. Na kraju prvog dana radionice, urađen je terenski obilazak atrakcija i potencijalnih turističkih resursa sela Kameno a prikazana je tradicionalna trpeza novskog zaledja kao jednog segmenta ponude ove vrste turizma.

Drugog dana radionice pod nazivom “Kreiranje turističkog proizvoda ruralnog turizma”, obrađena je tema izrade atraktivnih turističkih paketa ruralnog turizma sa aspekta izazivanja sinergijskog i multiplikativnog efekta na lokalnu zajednicu. Prisutni su upoznati sa primjerima dobre prakse iz mediteranskih gradova sličnih našem.

Radionicu je ispratilo 30 učesnika.

Robert Baćac

Projekat „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural”  realizuje se u okviru 2. poziva Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekat je službeno počeo 1. oktobra 2019. godine, a implementacija će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Evropska unija finansira 400.000,00 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nosilac projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi.

Evropska unija finansira ovaj projekat  s ciljem jačanja i diverszifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i ostalih ponuda na otvorenom, u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine.  Ovaj projekat rezultiraće stvaranjem novog brenda pod nazivom „CYCLING RURAL” koji će se uključiti u turističku ponudu obje zemlje i Jadranskog zaleđa.

Ruralni turizam

U Herceg Novom je cilj da se kroz biciklističku trasu “Slano i slatko” koja vodi od mora do najveće vodene površine na Orjenu-Orjenske lokve, poveže atraktivna morska obala i Stari grad sa Zaleđem i na taj način integriše cjelokupna kulturna i prirodna baština u priznati turistički proizvod. Lokalni putevi, koji su i biciklističke trase, prolaze kroz mjesta i područja u zaleđu koja nisu prepoznata ili  dovoljno vidljiva pa će se kroz  cikloturizam uvezati  cjelokupna ponuda ruralnog turizma grada. Na trasi “Slano  i  slatko” planirana je izgradnja 4 vidikovca-odmorišta za bicikliste. Projekat će uvesti standard kvalitete kao što je „Bike Friendly Concept„ te će se na taj način dodati vrijednost turističkoj ponudi u cijeloj regiji što će direktno dovesti do povećanja aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke, odnosno do diverzifikacije turističke ponude u obje regije.

Najčitanije