12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusi u Crnoj Gori protestvovali zbog hapšenja Alekseja Navaljnog

Foto RSE

Nekoliko desetaka, uglavnom ruskih državljana koji žive u Crnoj Gori, okupilo se u nedjelju na središnjem podgoričkom Trgu neovisnosti kako bi iskazali podršku ruskom oporbenom vođi Alekseju Navaljnom i zatražili njegovo puštanje iz pritvora.

Okupljeni su, u znak protesta zbog zapšenja ruskog oporbenjaka nosili transparente s porukama “Sloboda za Navaljnog“, “Sud za Putina”, “Rusija ubija”, “Nešto je trulo u državi Rusiji”.

Istim povodom, 23. januara, grupa ruskih i crnogorskih državljana prosvjedovala je ispred veleposlanstva Ruske Federacije u Podgorici, a i u Herceg Novom gdje stalan boravak ima značajan broj od nekoliko hiljada Rusa koji su se posljednje desetljeće i pol nastanili u Crnoj Gori.

Pristaše Alekseja Navaljnog, kojeg su ruske vlasti uhitile 17. januara po povratku iz Njemačke gdje se liječio od posljedica trovanja novičokom  i danas su protestovali širom Rusije zahtijevajući njegovo oslobađanje.

Navaljni se u Njemačkoj pet mjeseci liječio od trovanja nervnim agensom za što je optužio rusku Federalnu službu sigurnosti (FSB) i predsjednika Vladimira Putina, što je Kremlj je odbacio.

Uhapšen je po povratku u Rusiju zbog kršenja uvjetne kazne.

Izvor:Hina

Najčitanije