20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusi za pokolj u Makijivki okrivili vojnike i korištenje mobitela

Rat Uktajina – Ratna djelovanja u Ukrajini Foto: Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Nastavljaju se ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu, ali i snažan ukrajinski odgovor na njih. Nakon napada na zgradu punu ruskih rezervista u Makijivki u Doneckoj regiji, obitelji poginulih vojnika i neki ruski političari oštro kritiziraju rusku vojsku zbog teškog gubitka.

Putin je, pak, naredio vladi da do februara u kinima organizira prikazivanje “dokumentarnih filmova” o ofenzivi ruske vojske u Ukrajini. Predsjednik Volodimir Zelenski poručuje – Ukrajina mora raditi sa svojim partnerima na jačanju svoje obrane. Jer Rusija mobilizira one koje želi baciti u smrt, mi mobiliziramo civilizirani svijet. Za dobrobit života – poručio je Zelenski.

Rusija kaže da je u Makijivki ubijeno 89 vojnika, za napad okrivljuje mobitele

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je u ukrajinskom napadu na Makijivku tijekom vikenda ubijeno 89 vojnika i navelo da je glavni razlog napada taj što su vojnici neovlašteno upotrebljavali mobilne telefone.

– Već je očito da je glavni razlog za ono što se dogodilo uključivanje i masovna uporaba mobilnih telefona u području dosega neprijateljskog oružja, protivno zabrani, navodi se u priopćenju ministarstva.

Signali mobitela omogućili su ukrajinskoj vojsci da utvrdi mjesto velike koncentracije ruskih vojnika u Makijivki na istoku Ukrajine.

– To je neprijatelju omogućilo da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni napad, navelo je ministarstvo.

Daniil Bezsonov, viši proruski dužnosnik u dijelovima Donecke oblasti pod upravom Moskve, rekao je još prije da su projektili HIMARS američke proizvodnje pogodili zgradu škole u Makijivki oko ponoći dok su stanovnici te pokrajine slavili početak nove godine.

Rusko ministarstvo priopćilo je da su zgradu pogodile četiri rakete iz američkih lansera HIMARS, dodajući da su se od detonacije bojnih glava raketa HIMARS urušili stropovi zgrade.

Ukrajinska strana ustvrdila je da je poginulo i do 400 Rusa.

Također je ustvrdila da su ruske snage zauzvrat pokrenule zračne napade na vojnu opremu u blizini željezničke postaje Družkivka u Donecku, ubivši do 200 pripadnika ukrajinske vojske te uništivši četiri lansera HIMARS i više od 800 raketa.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

Zelenski: Rusija sprema veliku ofenzivu, pripremamo se za to

– Rusija će baciti sve karte koje su joj preostale na stol i skupiti sve koje može kako bi pokušala preokrenuti tijek rata i barem odgoditi svoj poraz, rekao je u videoobraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

– Teroristi moraju izgubiti. Svaki pokušaj njihove nove ofenzive mora propasti, dodao je.

Izvor:HRT
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije